Gemeente De Marne


Kloosterbuurs Ontmoetings Punt (KOP) van start met nieuwe activiteit

Vanaf april 2006 start het KOP in samenwerking met de Rabobank een financieel spreekuur in zorgcentrum 't Olde Heem te Kloosterburen. Elke eerste vrijdag van de maand, van 14.00 uur tot 17.00 uur, kunnen inwoners van Kloosterburen en omgeving hier terecht voor gratis informatie en een individueel advies op financieel gebied.

Ter gelegenheid van deze eerste KOP-activiteit zal wethouder Menne van Dijk vrijdag 7 april a.s. symbolisch de eerste kopspijker in de muur slaan.

Kloosterbuurs Ontmoetings Punt: KOP

Met het verdwijnen van voorzieningen op het platteland is ook een aantal vanzelfsprekende ontmoetingsplaatsen uit de dorpen verdwenen, waardoor vraag en aanbod rond onderlinge hulp en dienstverlening niet meer automatisch bij elkaar komen. Doel van het KOP is om in Kloosterburen een nieuw sociaal ontmoetingspunt te creëren met verschillende activiteiten en functies, zodat voorzieningen en dienstverlening beter bereikbaar zijn voor de inwoners van Kloosterburen en omgeving.

Het Kloosterbuurs Ontmoetings Punt (KOP) is op de eerste plaats een samenwerking van lokale organisaties, zoals ondermeer zorgcentrum 't Olde Heem van stichting Philadelphia Zorg, vereniging Dorpsbelangen, stichting Welzijn Ouderen, de Jeugdsoos, de Ouderenraad en Centraal Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Sleutelfiguren van deze organisaties vormen de zogenaamde KOP-groep, die het geheel aanstuurt. Daarnaast zijn er ook andere organisaties betrokken bij de invulling van het KOP, bijvoorbeeld de gemeente, Rabobank, politie en een computeropleiding. De bedoeling is dat het aantal meewerkende organisaties blijft groeien. Functies en activiteiten van het KOP worden namelijk gaandeweg en in overleg met de inwoners van Kloosterburen en met de gebruikers van het KOP steeds verder uitgebreid.

Het KOP wil o.a. bijdragen aan de sociale cohesie en leefbaarheid op het platteland, de informatieverstrekking verbeteren, het gebruik van digitale mogelijkheden stimuleren (internetcafé), een infrastructuur opzetten voor vrijwilligers, deelname aan maatschappelijke activiteiten vergroten en voorwaarden scheppen waardoor ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het KOP is gevestigd in zorgcentrum 't Olde Heem. De start van het Financieel Spreekuur is een "eerste kopspijker" in de muur. Belangstellenden zijn van harte welkom op het spreekuur en bij de feestelijke opening op vrijdag 7 april a.s. vanaf 14.30 uur in zorgcentrum 't Olde Heem in Kloosterburen.