Unieke hbo-specialisatie wordt ontwikkeld

St. reclassering nederland

Persbericht
5 april 2006
Reclassering en hogescholen ontwikkelen unieke hbo-specialisatie

In samenwerking met vier hogescholen ontwikkelt Reclassering Nederland een hbo-specialisatie Werken in gedwongen kader voor studenten die hun toekomst zien in de justitiële sector. Deze specialisatie bestaat uit modules waarin wordt geleerd gestructureerd en effectief te werken binnen een gedwongen, dus onvrijwillig, contact. Er wordt aandacht besteed aan diagnostiek, risico-inschatting, methodiek, gesprekstechnieken en het samenwerken met ketenpartners. De vier hogescholen bieden de volledige minor gezamenlijk aan vanaf schooljaar 2007-2008. Hierop vooruitlopend kunnen studenten in het komende schooljaar, 2006-2007, onderdelen van het ontwikkelde onderwijs volgen.

Het justitiële speelveld wordt complexer. De vraag om mensen met specifieke competenties wordt steeds groter. Tijdens de openbare verhoren van het parlementair onderzoek tbs uitte ook de wetenschap de noodzaak van een opleiding voor werken in een gedwongen kader. Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland: 'Werken met iemand binnen een gedwongen kader vergt specifieke kennis en kunde van een medewerker. Onze reclasseringswerkers hebben daar dagelijks mee te maken. We hebben de afgelopen tijd onze ervaring met drang en dwang verzameld, tegen het wetenschappelijke licht gehouden en uiteindelijk een methodiek ontwikkeld voor het werken in een gedwongen kader. We gaan nu nog een stap verder door de samenwerking te zoeken met het HBO-onderwijs en in onderlinge samenwerking onderwijs te gaan ontwikkelen voor het werken in een gedwongen kader. De ontwikkeling van een specialisatie voor hbo-studenten maatschappelijk werk, sociaal psychiatrisch werk, sociaal juridische dienstverlening en verpleging is het resultaat.'

Naast de vier hogescholen: Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht/Amersfoort, Avans Hogeschool Breda / 's-Hertogenbosch en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, werkt ook de praktijk mee aan de ontwikkeling van de minor. Verschillende werkveldorganisaties, zoals het Leger des Heils en het Tbs-veld hebben inmiddels toegezegd graag deel te nemen aan het ontwikkeltraject en hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Anderen overwegen nog en sluiten zich wellicht in een later stadium aan. Op vrijdag 7 april wordt deze bijzondere samenwerking tussen de vier hogescholen en de maatschappelijke organisaties uit het veld voor de komende vijf jaar bezegeld met de laatste handtekening. Die van initiatiefnemer Reclassering Nederland in de persoon van directeur Sjef van Gennip.