FNV


1 mei conferentie

`Die koopkrachtcompensatie komt er'

Het kabinet ontkomt er niet aan om iets te doen aan de koopkracht. Die verwachting uit Wilna Wind van het FNV-bestuur in het wekelijkse FNV e-Magazine.

FNV-bestuurder Wilna Wind klinkt resoluut. "Nu zelfs de rekenmeester van het kabinet, het Centraal Planbureau, aangeeft dat grote groepen Nederlanders er financieel op achteruit gaan door het kabinetsbeleid, kan niemand er meer omheen dat er iets moet gebeuren. Compensatie voor het verlies aan koopkracht zoals de FNV tijdens het voorjaarsoverleg heeft geëist, komt er. Dat halen we binnen."

Achteruit

Uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat ruim 1,1 miljoen huishoudens er dit jaar financieel op achteruit gaan. Het kabinet ging er tot nu toe vanuit dat `vrijwel' iedereen er in 2006 op vooruit zou gaan. Zelfs het nieuwe ziektekostenstelsel zou bijna niemand erg hard in de portemonnee raken.

Nu blijkt dat juist het nieuwe zorgstelsel veel mensen koopkracht kost. Meerdere groepen hebben koopkrachtverlies, maar vooral alleenstaanden zonder kinderen en tweeverdieners zonder kinderen gaan er in 2006 op achteruit, blijkt uit de cijfers van het CPB.

Het kabinet moet nu over de brug komen. "De economische groei is groter dan gedacht en er zijn allerlei meevallers. Alle Nederlanders moeten kunnen delen in de welvaart."

De FNV doet zaterdag 8 april mee aan een demonstratie in Amsterdam tegen de huurplannen van minister Dekker. Haar bezuinigingen op de huurtoeslag drukken 1,1 miljoen huishoudens met lage inkomens verder in de min.

* Lees het complete FNV e-Magazine van 5 april
* Lees meer over de huuracties

5 april 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 5 april 2006.htm