Unicef



Bhutan: kan iemand me helpen? 05 april 2006, Thimphu - In een restaurant in Trongsa in het oosten van Bhutan werkt een meisje dat gezien haar leeftijd eigenlijk op school hoort te zitten. Ze wíl niet meer naar school, beweert ze verlegen. Of eigenlijk toch wel...

Sonam in het restaurant waar ze als serveerster werkt. Foto: Unicef Bhutan
Sonam in het restaurant waar ze als serveerster werkt. Foto: Unicef Bhutan

Sonam Choden is 13 jaar oud. In 2004 is ze van school gegaan, omdat haar ouders geen geld meer hadden voor een schooluniform en andere spullen. "Ik wilde zelf geld verdienen voor mijn uniform," zegt ze, als ze over haar verlegenheid heen is. Sonam ging naar Paro in het westen van het land om daar voor een vriend van haar oom te werken als babysitter. Ze beloofde zichzelf dat ze terug naar school zou gaan, zodra ze het geld voor haar uniform bij elkaar gespaard had.

Het liep anders
Maar de zaken liepen anders dan gepland. Toen Sonam eindelijk genoeg geld had om terug naar school te gaan, bleek het schooljaar in Trongsa al begonnen te zijn. En ze durfde niet aan het schoolhoofd te vragen of ze weer mocht aanhaken bij de rest van haar klasgenoten. Van haar ouders kreeg ze geen steun. Zij zijn beiden analfabeet en zagen het belang van onderwijs niet in. Daarom bleef Sonam maar thuis, om haar moeder te helpen in het huishouden.

Een paar maanden geleden zei de buurman tegen haar vader dat een restaurant in het dorp een serveerster zocht. Sonam werd aangenomen en nu wacht ze op klanten, maakt tafels schoon, doet de afwas en helpt mee in de keuken. Ze verdient er 9 dollar per maand mee.

"Als ik de kans zou krijgen, zou ik naar school gaan. Als iemand me zou kunnen helpen...", zegt ze. Maar ze is ook bang dat ze het niet aankan, zo laat in het schooljaar weer terug naar haar klas. En zullen haar ouders haar dan wel steunen?

Weer welkom op school
Gelukkig is er iemand die Sonam wil helpen. Unicef-medewerkers leggen haar situatie uit aan de lokale onderwijsautoriteiten en die nemen contact op met het schoolhoofd. Sonam mag weer terugkomen. Officieel is ze zelfs nooit van school weggeweest, want ze staat er nog steeds ingeschreven. Een medewerker van de onderwijsautoriteiten heeft met haar ouders, haar werkgever en met mensen in het dorp gesproken, om uit te leggen hoe belangrijk onderwijs is en dat meisjes als Sonam moeten worden aangemoedigd hun school af te maken.

In Bhutan, een bergstaatje ingeklemd tussen China en India, gaan duizenden kinderen niet naar school. Unicef werkt nauw samen met de regering om ervoor te zorgen dat in 2007 elk kind in Bhutan onderwijs kan volgen.