Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ermelo, 5 april 2006

VeBON viert 10-jarig bestaan

Buitensport op niveau: al 10 jaar een kunst

In april bestaat de Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland (VeBON) 10 jaar. Een groep ondernemers had destijds genoeg van de beunhazerij in de buitensportbranche en besloot een kwaliteitsslag te maken. Het was nodig om de buitensport te professionaliseren op het gebied van wet- en regelgeving, verzekeringen en opleidingen en richtte de brancheorganisatie VeBON op. "Nu, 10 jaar later, is de VeBON uitgegroeid tot ruim 70 buitensportbedrijven die goed verzekerd zijn, die een verplichte veiligheidscheck door TÜV laten uitvoeren en werken volgens een CAO met goed opgeleide mensen", aldus Bert van der Stoep, voorzitter van de VeBON. "Dit lijkt een normale zaak. Dat vindt de VeBON ook. VeBON-bedrijven hebben een goede aansprakelijkheidsverzekering die gekoppeld is aan de TÜV-certificering. Een zekerheid die de klant buiten de VeBON nog steeds niet altijd vindt."

Het aantal VeBON-leden is in 10 jaar tijd verviervoudigd. Bij de VeBON zijn buitensportbedrijven, evenementenorganisaties, klimhallen, trainingsbureaus en reisbureaus aangesloten. De 70 VeBON-bedrijven organiseren jaarlijks circa 3,2 miljoen deelnemersdagen en genereren een gezamenlijke omzet van E 90 miljoen, ruim 70% van de omzet in de branche. De VeBON-bedrijven bieden werk aan naar schatting 3.500 mensen. Dit vertegenwoordigt een economische waarde van E 65 miljoen.

VeBON-voorzitter Bert van der Stoep ziet een aantal duidelijke trends. "Momenteel zijn er meer kleinere evenementen en last-minute boekingen. Verder is er veel vraag naar 'experience'-activiteiten, maar ook naar workshops die weinig risicovol zijn en door meer mensen uit te voeren. Ook zien we meer producten voor senioren, Nordic Walking is daarvan een goed voorbeeld."

De toekomst van de buitensport is volgens Bert van der Stoep duidelijk. "Er zijn relatief veel bedrijven bezig in deze branche. De schatting ligt op ruim 200. Geschat wordt dat uiteindelijk niet meer dan de helft een boterham kan verdienen met dit werk. Daarnaast zullen veel kleine bedrijven die niet gespecialiseerd zijn of niet kunnen voldoen aan alle wet- en regelgeving, aan de eisen van de verzekering, aan de opleidingseisen en dergelijke, alsmede door gebrek aan inkomsten, verdwijnen. Alleen de grote multi-activiteiten-bedrijven en enkele gespecialiseerde kleinere bedrijven hebben een toekomst in de buitensportbranche."