LTO Noord

Persbericht: Varkens in ComfortClass

Open dag unieke proefstal

âZoektocht naar balans tussen boer en beestâ

De proefstal van Varkens in ComfortClass is klaar. De proefstal is op 5 april tijdens een open dag op Praktijkcentrum Raalte te bezichtigen. Deze stal is het uitgangspunt voor een zoektocht naar nieuwe houderijsystemen voor vleesvarkens, waarin dierenwelzijn en economisch verantwoorde bedrijfsvoering goed samengaan. De komende jaren hopen de initiatiefnemers vijf praktijkstallen te bouwen volgens deze ComfortClass benadering.

Varkenshouders hebben afgelopen jaren op allerlei manieren voedselveiligheid, dierwelzijn en milieu in de bedrijfsvoering ingepast. Dierenwelzijn is een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veehouders willen wel investeren in dierenwelzijn maar hebben te kampen met krappe financiële marges. Dierenwelzijn is daarom een van de gebieden waarop naarstig naar innovatieve oplossingen wordt gezocht.

Het project Varkens in ComfortClass is onderdeel van deze zoektocht. Gedragsonderzoekers van Wageningen UR observeerden de afgelopen jaren nauwgezet het gedrag van het varken. Uitkomst was dat welzijn bijvoorbeeld te maken had met afwisseling, plekken om languit liggend de stal te overzien en een plek om te wroeten. Dat zijn enkele van de belangrijkste welzijnsbehoeften die aan de hand van uitgebreide onderzoeksgegevens bij vleesvarkens in kaart zijn gebracht en vervolgens vertaald naar ontwerpcriteria en het concept âComfortClass vleesvarkensstalâ.

De Vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland en de Dierenbescherming zien in het verder uitwerken van ComfortClass een uitgelezen kans voor het ontwikkelen van stalsystemen waarin én het welzijn van het varken gewaarborgd is én de varkensboer zijn boterham goed kan verdienen. Zij namen samen het initiatief tot het project Varkens in ComfortClass.

De komende jaren moet onderzoek in de ComfortClass proefstal in Raalte uitwijzen of varkens in ComfortClass hun welzijn inderdaad goed op peil kunnen houden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het belang van de groepsgrootte en het ruimtegebruik voor het sociale gedrag van de varkens. De kostprijs wordt daarbij niet uit het oog verloren. Dit laatste is van belang om de haalbaarheid van de ComfortClass benadering voor de praktijk te leren kennen. Daarnaast is de proefstal een kennis- en inspiratiebron voor varkenshouders en stallenbouwers. De bovenbouw van de stal is gerust revolutionair te noemen. Bezoekers van de proefstal kunnen vanuit een skybox de inrichting van de ComfortClass stal en de gedragingen van de varkens bekijken. De stal is opgenomen als locatie van âVarkens in Zichtâ.

Een nog te vormen innovatiegroep van varkenshouders zal het onderzoek aan de proefstal in Raalte begeleiden. Varkenshouders die nauw betrokken willen zijn bij de ontwikkelingen en het onderzoek van deze nieuwe huisvestingsbenadering kunnen zich spontaan melden. Daarnaast wordt gezocht naar een groep van vijf varkenshouders, verspreid over het land, die zelf een vleesvarkensstal gaan verbouwen of bouwen volgens het principe van ComfortClass. In die praktijksituaties zal dan blijken wat haalbaar is. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek, gekoppeld aan de praktijkervaring kunnen een essentiële bijdrage leveren aan concrete innovaties voor de varkenshouderijsector.

Varkens in ComfortClass is het resultaat van een unieke samenwerking tussen LTO Nederland en de Dierenbescherming. Partners in het realiseren van deze proefstal en de vijf praktijkstallen volgens het ComfortClass principe zijn de Animal Sciences Group van Wageningen UR, ForFarmers en Privon. Het project ComfortClass is medegefinancierd door het ministerie van LNV, Provincies en de Rabobank.

Varkenshouders zijn op 5 april van harte welkom om een bezoek aan de stal te brengen om de technische details met eigen ogen te aanschouwen: Praktijkcentrum Raalte, Drosteweg 8, 8101 NB Raalte. De eerste bewoners van de stal, 144 varkens, komen een paar dagen later. Officiële opening van de proefstal door minister Veerman van LNV zal plaatsvinden op 26 april.

Voor meer informatie of interesse in deelname kunt u contact opnemen met LTO Projecten, T 0570 - 662 810.

LTO Noord Projecten, dinsdag 28 maart 2006