VVD


4-4-2006

Dienstenrichtlijn kan stukken liberaler

Toine Manders is verheugd dat de Europese Commissie vaart maakt met de herziening van de dienstenrichtlijn.

Met de richtlijn in de huidige vorm wordt de status quo doorbroken en krijgen de lidstaten meer dan veertig verplichtingen oplegd om discriminerende barrières op vrije dienstverlening uit de weg te ruimen. Dit is een stap in de goede richting, met name voor het midden- en kleinbedrijf, de banenmotor van onze economie. "Echter de liberalen hadden de handrem volledig af willen trekken van het enorme groeipotentieel van de dienstensector die goed is voor 80% van onze economie. De tekst zit nu nog vol van protectionistische elementen die een écht sociaal Europa in de weg staan" laat Manders weten.

De Liberalen staan nog altijd volledig achter het compromis zoals het is aangenomen de interne markt commissie van het Europees Parlement. Dat compromis is daadwerkelijk een garantie op economische groei en brengt het realiseren van de Lissabon doelstellingen een stap dichterbij. Tegelijkertijd biedt het compromis voldoende waarborgen tegen sociale dumping, zoals de aanscherping van de grensoverschrijdende controle op dienstverleners. Manders: "Helaas moet ik constateren dat conservatisme zich meester maakt van partijen die pretenderen progressief te zijn. Zij vechten voor behoud van wat wij nu hebben in plaats van economische groei en banen voor de volgende generatie. Wat mij betreft is solidariteit bij deze partijen ver te zoeken."

Deze week stemt het Europees Parlement over betere wetgeving. Met de verdere behandeling van de dienstenrichtlijn kan Europa laten zien echt werk te willen maken betere wetgeving. "Vandaag heeft de Commissie bekend gemaakt ruim 50 zaken aan spannen die direct of indirect samenhangen met protectionisme in de energiesector. Met de dienstenrichtlijn in zijn huidige vorm kunnen we over vijf jaar een soortgelijke aankondiging verwachten voor de dienstensector. Alsof het Hof het nog niet druk genoeg heeft!"