Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zorgcontractering en wachtlijsten

Kamerstuk, 4-4-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2671112

4 april 2006

Op 22 en 23 maart heeft uw Kamer, bij monde van het lid mevrouw Kant (SP), een schriftelijke reactie gevraagd op de berichtgeving in het NOS-journaal van zondag 19 maart over de zorgcontractering en het wegwerken van wachtlijsten. Graag voldoe ik hiermee aan dit verzoek.

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid heeft met het Diaconesseziekenhuis afspraken gemaakt over het versneld wegwerken van de wachtlijst bij dit ziekenhuis voor met name staaroperaties. De zorgverzekeraar geeft hiermee op een goede wijze invulling aan zijn zorgplicht. Die houdt immers in dat hij voor zijn verzekerden de toegang tot de geïndiceerde zorg waarmaakt door het contracteren van voldoende zorg. Zo veel zorg dat zonder al te lange wachttijden de noodzakelijke medische ingreep kan plaatsvinden. Omdat er voor een aantal medische verrichtingen (staar-, knie- en heupoperaties) zodanige wachtlijsten bestaan bij de ziekenhuizen waarop de verzekerden van Zorg en Zekerheid zijn aangewezen, dat de zorgverzekeraar meende zijn zorgplicht onvoldoende te kunnen waarmaken, heeft Zorg en Zekerheid productie-afspraken gemaakt waarmee de wachtlijsten versneld worden afgebouwd.

Hierdoor kunnen de verzekerden van Zorg en Zekerheid, die nu al op de wachtlijst staan, binnenkort voor hun ingreep in het ziekenhuis terecht. Voor nieuw te indiceren verzekerden is het te verwachten dat zij binnen een afzienbare tijd voor hun ingreep naar het ziekenhuis kunnen.

De zorgverzekeraar doet hiermee wat van hem mag worden verwacht; namelijk het maken van afspraken met aanbieders en instellingen van zorg voor een snelle toegang tot de zorg waarop de verzekerde krachtens de Zorgverzekeringswet aanspraak heeft.

In de rapportage wordt een aantal keren gesproken over voorrang voor de verzekerden van Zorg en Zekerheid. Die opvatting is niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Door de inzet van extra middelen voor het wegwerken van de wachtlijsten worden mensen die al enige tijd op hun medische ingreep wachten nu geholpen. Dat is in overeenstemming met de bedoeling van de Zorgverzekeringswet en ook met de wens van uw Kamer. Alle zorgverzekeraars die naturapolissen voeren moeten voor hun verzekerden afspraken maken met aanbieders en instellingen van zorg. Verzekerden die voor hun zorgverzekering een naturapolis hebben gekozen mogen immers van hun verzekeraar verwachten dat die er voor zorgt dat de noodzakelijke en geïndiceerde zorg ook daadwerkelijk voor hen beschikbaar is. Daarvoor maken zorgverzekeraars afspraken met aanbieders en instellingen van zorg. Dat is geen voorrang, maar recht op zorg. Voor verzekerden van andere zorgverzekeraars hebben de afspraken van Zorg en Zekerheid geen gevolgen. Zij moeten daardoor niet langer op zorg wachten. De afspraken van Zorg en Zekerheid betreffen immers extra productie, die de wachtlijstproblematiek in algemene zin helpt oplossen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst