Ingezonden persbericht


persbericht

Eerste kunstmatige inseminatie neushoorn in safaripark beekse bergen

Breedlipneushoorn Dounia in Brabants safaripark mogelijk zwanger

Hilvarenbeek, maandag 3 april 2006 - Op woensdag 29 maart is Dounia, een zeven-jarige neushoornkoe in Safaripark Beekse Bergen kunstmatig, geïnsemineerd. Deze unieke handeling werd verricht door onderzoekers van het Duitse wetenschappelijke Institut für Zoo- und Wildtierforschung (IZW). Zij bezochten het park als onderdeel van hun studie naar de vruchtbaarheid van neushoorns en deden per toeval de ontdekking dat neushoorn Dounia klaar was voor bevruchting.

Aangezien de jonge vrouwelijke neushoorns in Safaripark Beekse Bergen wel al eens gedekt zijn, maar nog nooit een jong gekregen hebben, schakelde het park onlangs IZW in. Met speciale apparatuur kwamen zij naar het Afrikaanse wildlife park en onderzochten alle neushoorns. Matthieu de Sevaux, vestigingsmanager van Safaripark Beekse Bergen: "Eerst werd het zaad van de stieren onderzocht. Hiervoor werden de dieren onder narcose gebracht. Via elektrostimulatie is vervolgens het zaad verkregen. Dit werd ter plekke onder de microscoop bekeken en het bleek dat Gilou slechts 50% gezonde spermacellen produceert. Neushoorn Miguelin is daarentegen zeer vruchtbaar met een percentage boven de 90%".

Dounia mogelijk zwanger
Toen breedlipneushoorn Dounia aan de beurt was voor onderzoek ontdekte de wetenschappers per toeval iets verheugends. "Eén van haar eicellen was zo goed als rijp en ze stond op het punt van ovuleren. Dat is het moment waarop de eicel de eierstok verlaat en in de eileider komt zodat het bevrucht kan worden door het tegemoetkomende sperma. Dat laatste namen de medewerkers van het IZW voor hun rekening. Zij gaven haar eerst een hormooninjectie om de eisprong te versnellen en daarna spoten zij het zaad in van neushoorn Miguelin". Safaripark Beekse Bergen wacht nu af of de neushoorn ook daadwerkelijk zwanger is. Naar verwachting is dit binnen twee maanden bekend. Nooit eerder werd in Nederland een neushoorn kunstmatig geïnsemineerd.

IZW
Het IZW is onderdeel van de universiteit van Berlijn en doet al jaren wetenschappelijk onderzoek bij dieren in dierentuinen en het wild. Het universiteitsonderdeel heeft zich met name gespecialiseerd in het vakgebied voortplanting van onder meer olifanten en neushoorns.
---



Ingezonden persbericht