Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid van Bommel over hulp aan Sudan. Deze vragen werden ingezonden op 13 maart 2006 met kenmerk 2050609500.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid van Bommel (SP) over hulp aan Sudan.

Vraag 1
Is het waar dat u tijdens een Sudan-conferentie in Parijs een bedrag van E 77 miljoen voor Sudan beschikbaar heeft gesteld voor 2006?

Antwoord
Nee. Ik heb tijdens het Sudan Consortium in Parijs een bedrag van E 95 miljoen voor Sudan voor 2006 ter beschikking gesteld. Hiervan is E 57 miljoen toegezegd aan de Multi Donor Trust Funds (MDTFs) voor Wederopbouw van de Wereldbank, 8.7 miljoen voor aanvullende wederopbouwactiviteiten via VN en andere organisaties ('zgn. quick impact activiteiten'), E 25.5 miljoen voor noodhulp en E 2.1 miljoen ter ondersteuning van de Afrikaanse Unie (AU) vredesmissie AMIS en ter ondersteuning van de vredesonderhandelingen over Darfur in Abuja.

Vraag 2
Is het waar dat dit E 123 miljoen minder is dan het bedrag dat u in 2005 voor Sudan beschikbaar heeft gesteld? Zo neen, hoeveel bedraagt het verschil dan?

Antwoord Het bedrag van E 200 miljoen dat Soedan is gegaan in 2005 omvat naast wederopbouw (E 38 miljoen MDTFs, E 32 miljoen aanvullende wederopbouwactiviteiten), noodhulp (E 49.5 miljoen) en ondersteuning van de AU missie in Darfur en de vredesbesprekingen in Abuja (E 27.8 miljoen), ook een bedrag dat is toegekend voor een ORET-project ter waarde van E 48.2 (58 miljoen dollar). Voor 2006 zijn een aantal ORET aanvragen in behandeling. Daarnaast zal er binnenkort een beslissing worden genomen over een nieuwe bijdrage ter ondersteuning van de AU vredesmissie AMIS tot aan de overname door een VN missie. Ook is niet uitgesloten dat de noodhulpbijdrage later dit jaar nog zal moeten worden verhoogd. Het is dus waarschijnlijk dat de bijdrage van 95 miljoen euro tot nu toe nog substantieel om hoog zal gaan.

Vraag 3
Indien bovengestelde waar is, kunt u dan uitleggen wat de reden voor deze vermindering is?

Antwoord
Zie antwoord op vraag 3

Vraag 4
Is er enige relatie tussen een vermindering van het beschikbare bedrag voor 2006 (ten opzichte van 2005) en de bedreigingen aan het adres van VN-gezant Jan Pronk?

Antwoord
Nee.

Vraag 5
Is het waar dat de bedreigingen aan het adres van VN-gezant Jan Pronk afkomstig waren van protesterende studenten met een Arabische en/of islamitische achtergrond? Zo neen, wat voor achtergrond dan wel?

Antwoord
Volgens een nationale krant, El Watan, was de bedreiging geuit door een student, de voorzitter van de Student Union. Deze zou lid zijn van de National Congress Party (NCP) en zou een Arabische en islamitisch-fundamentalistische achtergrond hebben. De hoofdredacteur van de bewuste krant en de journalist werden vervolgens gearresteerd maar 2 dagen later vrijgelaten op borgtocht. Er is geen onafhankelijke bevestiging dat de voorzitter daadwerkelijk de bedreiging heeft geuit. De autoriteiten hebben een onderzoek naar deze zaak ingesteld dat nog loopt.

Vraag 6
Deelt u de mening dat naar alle waarschijnlijkheid met name de bevolking in Darfur de dupe zal zijn van de vermindering van het beschikbare budget? Zo neen, waarom niet? Zo ja, vindt u dit wenselijk? Zo neen, wat gaat u doen om dit te voorkomen?

Antwoord
Nee. Sudan blijft met E 25.5 miljoen de grootste ontvanger van Nederlandse humanitaire hulp. Daarnaast ondersteunt Nederland de vredesbesprekingen voor Darfur die in Abuja worden gehouden zowel als waarnemer als financieel. Ook is Nederland een van de grootste donoren van de AMIS vredestroepen in Darfur. Zodra er een vredesakkoord is gesloten is Nederland bereid om wederopbouwactiviteiten in Darfur te ondersteunen.


---- --