Het Nederlandse Rode Kruis

China: aidsvoorlichting

HIV/aids leek in China niet te bestaan. Er werd lange tijd niet over de ziekte gepraat. Er werden geen cijfers bijgehouden van het aantal besmette Chinezen. Maar intussen zijn bijna 1 miljoen Chinezen geïnfecteerd: een aantal dat in 2010 waarschijnlijk tien keer zo hoog zal zijn. Met voorlichting probeert het Chinese Rode Kruis dit te voorkomen.

Een taboe doorbreken
In de provincies Jilin, Liaoning en Heilongijang in het Noordoosten van China geeft het Rode Kruis voorlichting. Dit is niet gemakkelijk. "Er rust een taboe op de voorlichting van het gebruik van condooms. Veel ouders vinden dat we daarmee seksuele relaties voor het huwelijk stimuleren," vertelt Nicolle Spijkerman, programma manager Aids van het Nederlandse Rode Kruis.

Jongeren informeren jongeren

Voorlichting aan verschillende groepen
Het Chinese Rode Kruis leidt jongeren op om aids-voorlichting te geven. Zij geven op hun beurt weer voorlichting aan andere jongeren over de risico's en wijze van besmetting. Daarnaast geven Rode Kruis-medewerkers en vrijwilligers voorlichting en sociale ondersteuning aan kwetsbare groepen zoals druggebruikers en prostituees.

Voorlichting helpt
In een land waar tot nu toe bijna niet over seksualiteit gepraat werd is het

Nicolle Spykerman

lastig om voet aan de grond te krijgen. Toch slagen de medewerkers van het Chinese Rode Kruis erin om steeds meer mensen voorlichting te geven en hen ervan te overtuigen dat dit heel hard nodig is. Door het geven van voorlichting weten mensen hoe ze het virus kunnen oplopen en hoe ze om kunnen gaan met mensen die besmet zijn met het virus.

Dit programma loopt van 2003 tot en met 2008.