CrossmarX overtuigend winnaar Development Tools 2006

Crossmarx

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 3 april 2006

CrossmarX overtuigend winnaar Development Tools 2006

Het Amsterdamse softwarebedrijf CrossmarX heeft met ruime voorsprong de wedstrijd 'Development Tools 2006' gewonnen. Dit is woensdag 29 maart bekend gemaakt tijdens het congres 'Database Systems' in Leiden. In de wedstrijd namen twaalf softwarebedrijven het tegen elkaar op. In twee dagen moesten zij zo snel mogelijk een realistische administratieve applicatie ontwikkelen. De jury, bij monde van voorzitter Rick van der Lans, was onder de indruk en noemde het resultaat van de winnaar 'verpletterend'.

Bedoeling van de wedstrijd was inzicht krijgen in de state-of-the-art van hedendaagse ontwikkelgereedschappen. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het tijdschrift Software Release Magazine en stond voorheen bekend onder de naam 'RAD Race'. Dit jaar is de wedstrijd gehouden op 23 en 24 februari. CrossmarX deed voor de eerste maal mee. Het bedrijf wist 30% meer functionaliteit op te leveren dan de nummer twee. In voorgaande jaren was er steeds sprake van een nek-aan-nek race tussen de beste teams. Dit jaar kende de wedstrijd voor het eerst een overtuigende winnaar. Nummer twee werd Finalist, nummer drie Servoy. Het complete wedstrijdverslag is te vinden op www.developmenttools.nl.

Opdracht
De opdracht van dit jaar betrof een uitgebreide applicatie voor een evenementenorganisatiebureau. Zo moesten er diverse schermen worden gerealiseerd, niet alleen om gegevens over de evenementen in te voeren en te beheren maar ook om sprekers en locaties aan de evenementen te koppelen. Ook diverse controles om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen hoorden bij de applicatie, evenals hulpmiddelen om de planning van de evenementen te optimaliseren. Een bijbehorende website moest de gegevens van de evenementen op overzichtelijke wijze presenteren en klanten de gelegenheid bieden zich online te registreren. Bovendien moesten creditcardgegevens worden gevalideerd. Tot slot moesten er diverse rapportages worden geleverd. CrossmarX had aan het eind van de tweede dag ongeveer tweederde van alle gevraagde functionaliteit gerealiseerd. De nummer twee, drie en vier hadden ongeveer de helft weten te bouwen.

De Application Engine van CrossmarX
CrossmarX maakt gebruik van een nieuw product: de Application Engine. Dit product is de afgelopen jaren, in stilte, samen met enkele klanten ontwikkeld en is sinds kort op de markt. De Application Engine is toegespitst op het snel en flexibel realiseren van administratieve applicaties. Alle veelvoorkomende functionaliteit is standaard aanwezig en hoeft alleen maar geactiveerd te worden. Hierdoor wordt niet alleen een enorme tijdwinst behaald, maar het levert ook een grote flexibiliteit op. Het team had daarom veel van de opdrachten in de wedstrijd binnen de eerste uren al uitgevoerd.

De jury, onder leiding van voorzitter Rick van der Lans, noemde de Application Engine veelbelovend en '...een ruwe diamant'. Volgens de jury levert de Application Engine een enorme productiviteitswinst op en heeft zelfs de potentie een einde te maken aan '...het gekreun en gesteun' van de klassieke programmeur.

één muisklik
De Application Engine wijkt sterk af van de gereedschappen die door de andere teams zijn gebruikt. De andere teams werken met (klassieke) programmeertalen, zoals JAVA of .NET, dan wel met 4GL-omgevingen zoals Oracle en Magic. Deze gereedschappen vragen nog steeds om veel handwerk. De Application Engine daarentegen stelt ontwikkelaars in staat om op een hoger niveau de gewenste functionaliteit te specificeren. Een controle op de correctheid van een emailadres kan bijvoorbeeld met één muisklik worden geactiveerd, terwijl sommige andere teams dit nog met de hand hebben moeten programmeren. Het direct beschikbaar zijn van dergelijke componenten scheelt enorm veel tijd. Met de Application Engine zijn inmiddels enkele tientallen applicaties ontwikkeld. Onder andere voor Vereniging Natuurmonumenten, Greenpeace, www.caribbean.nl, KLM en diverse MKB-bedrijven.

Een gereedschap voor niet-programmeurs
De Application Engine stelt niet-programmeurs in staat om zelf hun bedrijfsapplicaties te ontwikkelen. De Application Engine is niet te koop. Mensen die een applicatie willen ontwikkelen doen dit online (via het Internet) op een centrale werkplaats van CrossmarX. In deze werkplaats worden alle applicaties gebouwd en getest. Dit heeft als voordeel dat er geen locale installaties nodig zijn en iedereen direct aan de slag kan. Bovendien kan het supportteam van CrossmarX altijd direct even meekijken als de ontwikkelaar hulp nodig heeft. Als de applicatie gereed is, kan deze op een server van CrossmarX in gebruik worden genomen of gedownload worden naar een locale machine. Vanaf dat moment is een licentievergoeding verschuldigd. Meer informatie over de Application Engine is te vinden op www.crossmarx.com