Gemeente Schiedam


Uitwisseling Scholengemeenschap Spieringshoek met Pio Boroja Irun Spanje

Op maandag 3 april ontvangen burgemeester Scheeres van Schiedam en wethouder van onderwijs Daskalakis om 11.00 uur 40 leerlingen van de scholengemeenschap Pio Baroja uit Irun (Spaans Baskenland) in de Aleidazaal van het Stadskantoor. De kinderen bezoeken Schiedam in het kader van een uitwisseling tussen scholengemeenschap Spieringshoek en Pio Boroja.

Op zaterdag 1 april arriveren de Spaanse leerlingen bij de Schiedamse scholengemeenschap Spieringshoek voor het Nederlandse gedeelte van de uitwisseling. Ze volgen een lesprogramma op Spieringshoek dat soms onderbroken wordt door een bezoek aan culturele evenementen. Tijdens hun verblijf in Nederland verblijven de Spaanse leerlingen bij gastgezinnen van Spieringshoekleerlingen.

De voorbereiding

Via de mail en het internet zijn de eerste contacten gelegd. De docenten in Irun en Schiedam hebben door middel van een uitgebreid vragenformulier een zon goed mogelijke match tot stand zien te brengen tussen Spaanse en Schiedamse leerlingen. Eigenlijk is het voor de eerste keer dat een dergelijke uitwisseling plaatsvindt, dus het blijft spannend hoe een en ander gaat verlopen. Ter gelegenheid van de uitwisseling is een speciale site ontwikkeld door mevrouw Cano Gonzalez, eveneens docente Spaans op Spieringshoek. Deze site (www.irun-schiedam.com) is het communicatiemiddel tussen Schiedam en Irun. Een uitwisseling met een hoog ict-gehalte aldus mevrouw Gonzalez.

Het project is daarom zo uniek omdat de leerlingen ongeveer 14 dagen van huis zijn en in die tijd helemaal opgaan in een andere cultuur. Op Spieringshoek is het vak Spaans, de tweede wereldtaal, het kenmerkende vak van de opleiding Vwo+.

Spieringshoek in Spanje

Nog geen drie weken geleden hebben 40 leerlingen uit 4Vwo+ van Spieringshoek samen met hun begeleiders een intensief lesprogramma in Irun afgerond. Doel van dit uitwisselingsprogramma, dat volledig gefinancierd wordt door de Europese Unie is een volledige onderdompeling in de Spaanse cultuur en de Spaanse taal. Een unieke ervaring geeft Michiel Mulderink, docent Spaans op Spieringshoek en een van de initiatiefnemers van het project aan dit is talenonderwijs in de meest ultieme vorm. De leerlingen worden zo gedwongen in alle situaties Spaans te spreken: met hun leeftijdgenoten, maar ook met de ouders van de Spaanse gastgezinnen. De leerlingen hebben op deze manier veel meer geleerd dan in de lessen mogelijk zou zijn

Dat het bezoek van Spieringshoek aan Pio Baroja geslaagd genoemd mag worden, moge blijken uit de gebeurtenissen van de laatste week in Irun: een ontvangst door de burgemeester van Irun, interviews op de regionale televisie en een afscheidsmaaltijd die spontaan georganiseerd werd door de Spaanse school, de leerlingen en hun ouders. Het afscheid bij de reis van Nederland was emotioneel. In de hoofdstraat van deze grensplaats stonden meer dan 300 mensen afscheid te nemen van hun Spieringshoek vrienden.

Pio Baroja in Schiedam

En nu volgt dan vanaf zaterdag 1 april het tegenbezoek. De leerlingen van Spieringshoek kijken er naar uit! Hoe spannend niet hun reis van Schiedam naar Irun was, het onbekende tegemoet, hoe vol spanning kijken ze nu uit naar hun Spaanse vrienden. Op Spieringshoek werken beide groepen leerlingen aan een gemeenschappelijk project en volgen de Spaanse leerlingen ook een behoorlijk aantal lessen op Spieringshoek die dan in het Engels gegeven zullen worden. Op dinsdag 11 april vertrekken de Spaanse kinderen en hun begeleiders voorgoed naar Irun. Op school wordt dan door de leerlingen van Spieringshoek een groot ontbijt georganiseerd.