Gemeente Gorssel

Zorg voor oorlogsmonument Somerset helpt scholieren herdenken

Maandag 3 april vindt de jaarlijkse overdracht van het oorlogsmonument aan de Somerset plaats. Sinds 1988 verzorgen eerstejaars leerlingen van het Staring College dit monument waarna deze taak na een jaar overgedragen wordt aan een nieuwe eerste klas.

De overdracht begint met een plechtigheid bij het monument waar de leerlingen een krans leggen, een minuut stilte in acht nemen en het Wilhelmus zingen. Vervolgens is er een besloten bijeenkomst met de leerlingen in het gemeentehuis. Daar luisteren zij naar toespraken van afgevaardigden van het college, de Stichting Februari 1941 en het Staring College.

Stichting Februari 1941
De adoptie van het oorlogsmonument door de leerlingen van het Staring College is een initiatief
van de "Stichting Februari 1941". Deze landelijke stichting is opgericht om dankbaarheid te tonen voor de Nederlandse bevolking die in een indrukwekkende massabetoging tegen de nazi-bezetting, tijdens de Februaristaking in 1941, opkwam voor haar onderdrukte medeburgers.

Actie ´Adopteer een monument´
De landelijke actie wordt georganiseerd onder de noemer "Adopteer een Monument" en is erop gericht om scholieren in de leeftijd van 10-12 jaar of 12-14 jaar bestaande verzets-of oorlogsmonumenten te laten adopteren. Gedurende een periode van 15 jaar dragen leerlingen de verzorging van het monument jaarlijks over aan een volgende groep leerlingen van het Staring College. Voor deze adoptie heeft de Stichting Februari 1941 een fonds gesticht waaruit de school jaarlijks een financiële bijdrage krijgt.
In Nederland zijn ongeveer 800 oorlogs-, verzet- en bevrijdingsmonumenten ter herinnering aan de vervolgden, de militairen, de verzetsstrijders, de gijzelaars, de concentratiekampslachtoffers en de burgerslachtoffers uit de tweede wereld oorlog. De Stichting wil leerlingen via deze actie vertrouwd maken met de geschiedenis die achter "hun" monument ligt en wil ze een inzicht geven in de wezenlijke waarde van het begrip "vrijheid" zodat zij dat begrip ook leren vertalen in de termen van het heden.

Een herinnering aan gevallen Britse soldaten
Het monument aan de Somerset in Lochem dateert van 1988 en is een ontwerp van de heer
W.Th. Geerdink. De onthulling werd op 22 juni 1988 verricht door de commissaris van de Koningin van de Provincie Gelderland. Somerset herinnert Lochem aan de gevallen Britse soldaten die onze gemeente hebben bevrijd. De naam "Somerset" is afgeleid van het 4de bataljon van het regiment "somerset" Light Infranty dat op 1 en 2 april 1945 een groot aandeel had in de bevrijding van Lochem. De strijd was met name in de Hoge Enk hevig. In overleg met de Historische Vereniging heeft het college van B&W in 1987 besloten dat een deel van het vroegere traject van de trambaan zich het beste leende voor vestiging van de naam "Somerset". De trambaan lag destijds midden in het strijdgewoel en dichtbij de baan verongelukte een Britse tank. Nu is Somerset een gedeelte van de Hoge Enk.

Programma overdracht monument
Programma overdracht adoptie monument aan de Somerset te Lochem op maandag 3 april 2006 door leerlingen van het Staring College Lochem.

Verzamelen
13.45 - 14.00 uur : verzamelen op de hoek Zwiepseweg/ Staringweg te Lochem

Stille tocht
14.00 uur : stille tocht naar het monument (krans en leerlingen voorop, genodigden/ouderen daarachter)

Plechtigheid
14.05 - 14.30 uur : na aankomst bij het monument:
* declamatie/ zang/ muziek en toelichting verzorgt door leerlingen en docent Staring College

* hoornblazer speelt Last post

* 1 minuut stilte

* Wilhelmus (tijdens het zingen worden de vlaggen gehesen door twee leerlingen van het Staring College)

* einde van de plechtigheid bij het monument.

Gemeentehuis
14.30 - 14.45 uur : vertrek naar het gemeentehuis

Bijeenkomst
14.45 - 15.30 uur : samenzijn in het gemeentehuis:
* toespraak door een afgevaardigde van het College
* toespraak door een afgevaardigde van de Stichting Februari 1941
* slotwoord door een vertegenwoordiger van het Staring College.