Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis April 2006

2 april
NPS en The New Dutch Academy
Amsterdam City of Music 2006
Aanvang: 20.00 uur (na aanvang geen toegang i.v.m. live radio-opname) Toegang per concert: ¤ 10,- / Abonnement voor drie concerten: ¤ 25,- Concerten

Aan het begin van de 18de eeuw brak in muzikaal Nederland een opwindende periode aan. Hier werd muziek uitgevoerd uit alle hoeken van Europa. In deze periode werd Nederland een belangrijk centrum voor muziekuitgaven en muziekdistributie. Later zorgde de Amsterdamse componist Joseph Schmitt (de eerste directeur van Felix Meritis) dat nieuw werk, bijvoorbeeld van de jonge Mozart, zijn weg vond naar het Noorden. Muziekuitgeverijen kwamen tot bloei en in de salons in de Amsterdamse grachtenpanden werd naar hartelust gemusiceerd. De muzikale ontwikkelingen in Nederland trokken internationale vedetten aan, zoals sterviolist Pietro Locatelli. De Italiaanse stijl liet sporen na in de muziek van componisten als Graaf Unico van Wassenaer en Willem de Fesch. Het hof van stadhouder Willem V in Den Haag had een eigen orkest, waar internationaal gerespecteerde componisten en musici op af kwamen, zoals de onbekende Francesco Zappa.

In het kader van het Internationaal Radiofestival Amsterdam City of Music 2006 worden drie concerten uitgevoerd met muziek van de bovengenoemde componisten door The New Dutch Academy (Chamber Soloists en Chamber Orchestra) onder leiding van Simon Murphy. Solisten zijn o.a. Georgia Browne (fluit) en Eduard Wesly (hobo).


- 24 maart: Kamermuziek in de 18de eeuwse salons van A'dam en Den Haag
- 28 maart: Van Wassenaer, Locatelli en de Italiaanse virtuoze stijl
- 2 april: Symfonische kroonjuwelen uit Amsterdam en Den Haag

De concerten worden uitgezonden op Radio 4 door de NPS. Het concert van 2 april wordt rechtstreeks uitgezonden en de anderen op 10 en 17 april.

PROGRAMMA

2 april: Symfonische kroonjuwelen uit Amsterdam en Den Haag The New Dutch Academy Chamber Orchestra o.l.v. Simon Murphy m.m.v. Georgia Browne, fluit.

Friedrich Schwindl - Sinfonia in D gr.t. Op 9 no 3 Johann Colizzi - Sinfonia in e kl.t. Op 1 no 3 uit de Sinfonie Barbari J.C. Spangenberg - Sinfonia in F gr.t. Uit Sei Sinfonie a Otto Instrumenti Joseph Schmitt - Sinfonia in D gr.t. Op 6 no 1
- Symfonie "De Pastorale" in c kl.t./C gr.t. Op 18 Wolfgang A. Mozart - Concert voor fluit en orkest in G gr.t. KV 313

8 april
Filosofie Magazine, Internationale School voor Wijsbegeerte, Stichting Maand van de Filosofie en Felix Meritis Nacht van de Filosofie 2006: Niets dan de waarheid Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 35,-
Manifestatie

De vijfde Nacht van de Filosofie heeft 'de waarheid' als thema. Politiek gesproken lijkt de waarheid uitgespeeld. De gedachte dat een rechtstreekse kennis van een hogere waarheid mogelijk is, ligt aan de basis van elk fundamentalisme. Dogmatisme - zekerheid aanzien voor waarheid - en de angst voor fundamentalisme maken de waarheid tot een omstreden politiek thema. De mening (de tijdelijke waarheid) is ons huidige politieke kompas. En daarbij gaat kwantiteit boven kwaliteit: het nationale humeur wordt voortdurend door peilingen en onderzoekspanels gemonitord. Maar de waarheid is nog lang niet uitgespeeld. In de rechtszaal moet zij gesproken worden. De wetenschap wordt geacht haar te ontrafelen en misschien is het tijd dat het begrip ook weer zijn weg terugvindt naar de politiek?

De Nacht van de Filosofie zal dit jaar in het teken staan van Niets dan de waarheid. In vijf zalen loopt zes uur lang van 20.00 tot 2.00 uur simultaan een continu programma.


· Simon Blackburn, hoogleraar aan de University of Cambridge komt naar Nederland vanwege publicatie van zijn boek Filosofie van de Waarheid en wordt aan de tand gevoeld door Sjoerd de Jong;
· Alister McGrath, hoogleraar aan de University of Oxford en voorspeller van de ondergang van het atheïsme gaat in debat met Herman Philipse, gepassioneerd atheïst;
· Marcel Möring wordt geïnterviewd over het essay van de Maand: Lijdenslust;
· Nicolas Fearn, de auteur die bijna alle grote filosofen gesproken heeft, vertelt in een interview het laatste nieuws over de waarheid;
· Frank Ankersmit, Jos de Beus en Ido de Haan onderzoeken de rol van leugens in de politiek;
· In de koepelzaal van Felix worden diepgaande gesprekken gevoerd met eminente filosofen over hun leven en werk. De legendarische en humoristische Bertus de Rijk zal de geschiedenis van de waarheid voor zijn rekening nemen, Herman Philipse de huidige waarheid en Jos de Mul de toekomst van de waarheid;
· Meestervervalser Geert Jan Jansen (die ooit Picasso zelf verbaasde) zal met Stine Jensen ingaan op de filosofische verschillen tussen echte en valse kunst, en wat is vals eigenlijk?
· Filip Buekens geeft een spoedcursus Tarski en Davidson voor dummies;
· Rein Gerritsen verklaart het pragmatisme van William James: waarheid is wat werkt;
· Désanne van Brederode geeft haar literaire visie op de waarheid;
· Marc van den Bossche gaat al fietsend in op de relatie tussen lichamelijkheid en waarheid;

Ook is er veel mogelijkheid om zelf te filosoferen:
· Bas Haring zal met het publiek de maakbare Waarheid onderzoeken;
· Johan Doesburg houdt een Carousseldebat, waarin u afwisselend de waarheid kunt verdedigen of verbloemen;
· Miriam van Reijen onderzoekt in een open sfeer de waarheid in Café Philo;
· De Vliegende Socratessen laten bezoekers bevallen van de waarheid;
· Stand-up philosophy: roept u maar!

· Een wervelende filosofiequiz.

En verder:

· Uitreiking van de Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2005;
· De Gebroeders Meesters houden een humoristische boekenveiling met veel gesigneerde boeken over de waarheid;
· Dichters bij de Waarheid: Nederlandse dichters Jannah Loontjes en Bas Belleman dragen voor uit eigen werk.
· Debatwedstrijd tussen scholieren;

· Dansen op het filosofenbal met DJ duo GinGin;
· En nog veel meer!

Meer informatie: www.felix.meritis.nl / www.maandvandefilosofie.nl

KAARTVERKOOP
Kaarten zijn te koop aan de kassa van Felix Meritis of u kunt kaarten bestellen middels een machtigingsformulier dat u kunt downloaden van onze website: www.felix.meritis.nl/nieuws/nacht/

12 april
Stichting Kamermuziek Amsterdam
Ebony Band - Het onmogelijke mogelijk gemaakt
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: ¤ 20,50 / ¤ 17,- Vrienden van de KAM
Muziek

Jazzinvloeden, een bijbelse vertelling en relatieproblemen in een programma samengebracht. De Ebony Band speelt serieuze en amusante muziek uit de jaren 20 van de 20ste eeuw, de meest rijkgeschakeerde periode uit de muziekgeschiedenis.

13 april
Andere Tijden (NPS/VPRO), Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant Grote Geschiedenis Quiz
Televisie opnamen

De zuilenzaal van Felix Meritis is ook dit jaar weer het strijdtoneel voor de Grote Geschiedenis Quiz, die op Tweede Paasdag op de televisie wordt uitgezonden. Voor de vijfde achtereenvolgende maal worden twintig geschiedeniskenners en twintig min of meer bekende Nederlanders getest op hun kennis van de geschiedenis, en de winnaar mag zich de geschiedeniskenner van 2006 noemen.

Tot nu toe zijn het steeds de door de Volkskrant (via een voorronde in de krant) geselecteerde geschiedeniskenners geweest die met de eer gingen strijken. In de finale werden bekendere kandidaten als Thom de Graaf, Hanneke Groenteman en Prem Radhakishun verslagen. Eens moet toch een bekende Nederlander de eerste prijs kunnen winnen. Tot de gegadigden behoort dit jaar onder anderen minister Alexander Pechtold - hij is een gevaarlijke outsider die geschiedenis heeft gestudeerd en bewezen heeft van veel markten thuis te zijn. Ook filmregisseur Eddy Terstal geldt overigens als een prominente kanshebber.

Dit jaar kunnen liefhebbers zich kwalificeren via de Volkskrant én het Historisch Nieuwsblad. De presentatie van het programma is in handen van Jan Tromp, die voor de Volkskrant correspondent is in de Verenigde Staten.

Uitzending: 17 april, 20.30 uur op Nederland 3
Informatie: www.degrotegeschiedenisquiz.nl

20 & 27 april
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 uur
Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

22 & 23 april
World Press Photo
Awards Days 2006
Aanvang: 10.00 uur
Aanvang Sem Presser lezing (22 april): 15.00 uur
Toegang: gratis, aanmelden gewenst
Reserveren: Danielle van Essen, World Press Photo, tel: 020-6766096 of via press@worldpressphoto.nl Bijeenkomst

Half februari zijn de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd. Tijdens de Awards Days presenteren de 63 winnende fotografen hun portfolio's. Onder deze fotografen valt ook Finbarr O'Reilly, de winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2005. Deze foto die hij op 1 augustus 2005 in Tahoua, Niger gemaakt heeft, toont het uitgemergelde handje van een eenjarig jongetje dat de lippen van zijn moeder vastpakt. Moeder en kind verbleven op dat moment in een voedselkamp vanwege de aanhoudende droogte en hongersnood in Niger.

Naast de presentaties van de winnaars, wordt ook de jaarlijkse Sem Presser lezing dit weekend gehouden. Dit jaar hebben organisatoren Stichting World Press Photo en Stichting Sem Presser Archief de Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani hiervoor gevraagd. Toscani, vooral bekend om zijn werk voor modeconcern United Colors of Benetton, heeft als titel voor de Sem Presser lezing: "There isn't photography and photography. There is just photography."

Een selectie van alle winnende foto's (ongeveer 200) worden van maandag 24 april tot en met zondag 18 juni tentoongesteld in de Oude Kerk, Amsterdam.

Informatie: www.worldpressphoto.nl

24 april
Clingendael Centrum voor Strategische Studies i.s.m. Studievereniging Machiavelli Luchtmacht: noodzaak of luxe?
Aanvang: 18.00 uur
Toegang: gratis
Discussie

Aan de hand van de eerste vier essays uit een serie van negen over de toekomst van de Koninklijke luchtmacht, discussieert een panel van deskundigen, onderling en met de zaal, over de rol, missies en taken van de luchtmacht. De focus van deze serie is air power, letterlijk 'luchtmacht': gevechtskracht vanuit de lucht. Het doel van de essays en het debat is de publieke meningsvorming over de 'richtings'- en 'inrichtings'-vraagstukken van de luchtmacht te stimuleren. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat is de rol en positie van Nederland in de wereld en welke krijgs- en luchtmacht hoort daarbij? Hoe heeft het denken over militaire (lucht)inzet zich in de afgelopen vijftien jaar ontwikkeld en hoe is dat vertaald in feitelijke operaties; welke lessen voor de toekomst kunnen we uit de aldus opgedane ervaringen trekken? Wat betekent de ambitie om de krijgsmacht wereldwijd te kunnen inzetten enerzijds en de positionering van Defensie als structureel veiligheidspartner in de binnenlandse veiligheid anderzijds voor de luchtmacht? Gastheer is Bert Koenders (Tweede Kamerlid voor de PvdA).

Informatie: www.ccss.nl

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen of kijken op onze website.

Met vriendelijke groet,
Linda Kleinhout
publiciteit / publicity

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
T 020 626 23 21
F 020 624 93 68
E publiciteit@felix.meritis.nl

FELIX MERITIS CONNECTING CULTURES
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen
www.felix.meritis.nl

8 april 2006 - NACHT VAN DE FILOSOFIE
Met Marcel Möring, Simon Blackburn (University of Cambridge), Alister McGrath (University of Oxford) en vele anderen! www.felix.meritis.nl/nieuws/nacht

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.