Unieke circusshow in Utrecht

Ned. centrum voor volkscultuur

http://www.volkscultuur.nl

Unieke circusshow in Utrecht

Zaterdag 1 april was Utrecht getuige van de langste circusoptocht die ooit door de binnenstad van Utrecht trok. Het is misschien zelfs een nationaal record. De lengte van de stoet was bijna anderhalve kilometer. Meer dan 350 circusartiesten deden mee: muzikanten, clowns, acrobaten, steltlopers, dressuurpaarden, fietsartiesten, eigenlijk teveel om op te noemen. Dat wat het tot een uniek evenement maakte, was dat voor de eerste keer alle verschillende vormen van circus samen op één plek te bewonderen waren. Alle grote klassieke circussen waren erbij maar ook heel veel kleine jeugdcircussen en natuurlijk ook het nieuwe circus, het op Canadese voorbeelden geïnspireerde nouveau cirque.

Het was Aart Staartjes die om 13.00 uur met een enorm confettikanon het startschot gaf van de Grote Nationale Circus Parade. Dit was toepasselijk omdat Aart Staartjes de hoofdrol speelt in een televisieserie over het fictieve Circus Waltz, die later in dit jaar op de televisie te zien zal zijn. Vervolgens nam hij met de andere prominenten plaats in het treintje dat aan de stoet van de circusartiesten voorafging. Het treintje werd gereden door Rob Ronday, directeur en spreekstalmeester van het Nationale Circus Renz.

Net op tijd brak de zon door en de straten stroomden vol met publiek dat zo'n opmerkelijke tocht door de Utrechtse binnenstad wel eens wilde zien. De uitbundige vrolijkheid, waarvoor het circus zo bekend is, werkte ook nu weer als een bijzondere magie. Zoals een oudere mevrouw in het publiek zei: je vergeet toch al je zorgen zo, dat is toch prachtig! Ook de vele kinderen langs de kant waren dolenthousiast.

De laatste circusparade door Utrecht dateert alweer van 1959. In die tijd was het een favoriete manier om te laten zien dat het circus in de stad was. De truc werkte ook dit keer weer. De vele toeschouwers langs de weg werden als een magneet naar het Griftpark getrokken, waar in vier circustenten doorlopend voorstellingen werden gegeven. Wild west, fakiracts, trapeze, stoelenacts, driewielers, piramideacts: het circus liet zien waar het toe in staat is. Met een unieke mix van ervaren circusartiesten van de grote Nederlandse circussen afgewisseld met heel veel jongeren van jeugdcircussen als Rotjeknor, Elleboog en het Utrechtse circus Jopie. Ook waren er presentaties van leerlingen van Circusschool De Hoogte, de enige professionele circusopleiding die Nederland rijk is.

In de VIP tent sneed Aart Staartjes de bijzondere circus taart aan. De voorzitter van het Jaar van het Circus Ineke Strouken, in het dagelijks leven directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, gaf een korte toelichting over de achtergronden van het Jaar van het Circus. Volgens haar wordt het circus nog teveel gezien als louter vermaak. Natuurlijk is circus leuk om naar te kijken. Maar het in elkaar zetten van een goede circusvoorstelling met aansprekende acts is volgens Strouken een kunst op zich. Circus is voor haar een kunstvorm, net zoals ook het theater of de opera dat is. Maar dan wel een kunstvorm die aantrekkelijk is voor een breed publiek. Bijzonder van het circus noemde ze dat het circus naar je toe komt.

Verder benadrukte Ineke Strouken dat het circus in Nederland kan bogen op een rijke geschiedenis. Circus hoort daarom ook bij het Nederlandse culturele erfgoed. Er was in Utrecht veel aandacht voor de geschiedenis. Niet alleen waren er een aantal oude pak- en woonwagens te bewonderen, die demonstreerden hoe het circusleven er vroeger heeft uitgezien. In één van de festivaltenten had het Nederlands Centrum voor Volkscultuur een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het circus in Nederland. Deze geschiedenis gaat terug tot rond 1800, toen koorddanser Pieter Magito op de Amsterdamse kermis op Friese doorlopers balanceerde op het slappe koord. Sindsdien is er heel veel gebeurd, getuige grote circusnamen als Oskar Carré, Strassburger en Tony Boltini. De Grote Nationale Circus Parade, met zijn meer dan 350 vooral jongere circusartiesten, laat zien dat het circus ook een rijke toekomst heeft.


- Voor de pers -
Over het Jaar van het Circus, zie de website www.jaarvanhetcircus.nl. U kunt ook bellen naar het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, 030-2760244 of anders 06-53240892. Hier zijn ook foto's beschikbaar van de Parade en het Festival.