Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Activa Start

Voor de erg laag geschoolde jongeren, de laaggeschoolde jongeren van buitenlandse afkomst en de laaggeschoolde jongeren met een handicap wordt vanaf 1 april 2006 een activeringsmaatregel ingevoerd, waarbij een deel van het nettoloon door de RVA ten laste genomen wordt in de vorm van een werkuitkering.
Deze nieuwe maatregel kreeg van de RVA de benaming "Activa Start".

Doelgroep

* als werkgever: alle mogelijke werkgevers, zowel uit de openbare als de private sector;

* als jongeren:

+ erg laag geschoolde jongeren,

+ laaggeschoolde jongeren van buitenlandse afkomst
+ laaggeschoolde jongeren met een handicap;

Onder "erg laag geschoolde" jongere wordt verstaan, een laaggeschoolde jongere die hoogstens een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs bezit of hoogstens een of ander getuigschrift van het deeltijds technisch of beroepssecundair onderwijs.

Onder "laaggeschoolde" jongere wordt verstaan, een jongere die niet in het bezit is van een diploma van secundair onderwijs (Vlaamse Gemeenschap) of getuigschrift van het hoger secundair onderwijs (andere Gemeenschappen).

Onder "jongere van buitenlandse afkomst" wordt verstaan, een jongere die niet de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie bezit, of van wie minstens één van de ouders deze nationaliteit niet bezit of niet bezat bij overlijden, of van wie minstens twee van de grootouders deze nationaliteit niet bezitten of niet bezaten bij overlijden.

Onder "jongere met een handicap" wordt verstaan, een jongere die als zodanig geregistreerd is bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap (VFSIPH of Vlaams Fonds), de «Service bruxellois francophone des Personnes handicapées» (SBFPH), het «Agence wallonne pour l'Intégration des Personnes handicapées» (AWIPH) of de «Dienststelle des Deutschsprachigen Gemeinschaft für Personen mit einer Behinderung sowie für die besondere soziale Fürsorge» (DPB).

Andere voorwaarden voor de jongere

* jonger zijn dan 26 jaar bij de indiensttreding (cfr. startbanenstelsel),

* ingeschreven zijn als werkzoekende,

* voltijds beschikbaar zijn voor de algemene arbeidsmarkt,
* niet meer leerplichtig zijn,

* geen studies in dagonderwijs meer volgen.

De inschrijving als werkzoekende moet gebeuren na het einde van de leerplicht en nadat de jongere zijn studies in het dagonderwijs heeft beëindigd. Een eventuele inschrijving tijdens de leerplicht of wanneer de jongere nog studies in dagonderwijs volgt, is van geen tel.

Voorwaarden voor de tewerkstelling

De tewerkstelling van de jongere

* moet aanvangen in de periode van 21 maanden volgend op het einde van de leerplicht en/of het einde van de studies in dagonderwijs;
* moet gebeuren in het kader van een voltijdse arbeidsovereenkomst die een duur voorziet van minstens 6 maanden;
* mag niet aanvangen vóór 1 april 2006.

Niet toegelaten...

* de jongere mag in de 12 maanden die zijn indiensttreding voorafgaan geen enkel ander type van werkuitkering genoten hebben, noch enige financiële tussenkomst van een OCMW in zijn loonkost (Activa, Activa-OCMW, SINE, doorstromingsprogramma...);
* een jongere heeft slechts één maal, d.w.z. voor één tewerkstelling, recht op de nieuwe werkuitkering;
* de nieuwe werkuitkering kan niet gecumuleerd worden met enig ander type van werkuitkering, noch enige financiële tussenkomst van een OCMW in de loonkost van de jongere (Activa, Activa-OCMW, SINE,...).

Wel toegelaten...

De toekenning van de nieuwe werkuitkering vormt geen beletsel om de geldende verminderingen van werkgeversbijdragen te vragen (structurele vermindering, doelgroepvermindering "jonge werknemers"). Bedrag

De werkuitkering bedraagt 350 euro per maand.
De werkgever mag dit bedrag in mindering brengen van het nettoloon dat hij aan de jongere betaalt.
Het bedrag van de werkuitkering voor een bepaalde maand kan niet groter zijn dan het nettoloon waarop de jongere voor die maand recht heeft.

Duur

De werkuitkering wordt gedurende hoogstens 6 maanden toegekend, namelijk de maand van indiensttreding en de 5 daaropvolgende maanden. Ze wordt natuurlijk niet meer toegekend wanneer de arbeidsovereenkomst vroeger beëindigd wordt.

Attestering van de toegangsvoorwaarden: de werkkaart

Het recht op de nieuwe werkuitkering wordt geattesteerd met een speciale werkkaart, "werkkaart Activa Start" genaamd.

Met betrekking tot deze werkkaart gelden de gewone procedures en regels inzake de werkkaarten van het Activaplan, met volgende uitzonderingen:

* een jongere kan geen nieuwe werkkaart krijgen of zijn werkkaart laten verlengen, indien hij reeds een werkuitkering zoals hier bedoeld heeft aangevraagd;

* de geldigheidsduur van de werkkaart wordt beperkt tot ten laatste de dag waarop de jongere 26 jaar wordt, alsook tot de laatste dag van de voornoemde periode van 21 maanden.

De werkkaart Activa Start wordt aangevraagd met een formulier C63 Startbaan, al dan niet samen met de startbaankaart.

In tegenstelling tot de startbaankaart moet de werkkaart wel degelijk aangevraagd worden voor tewerkstellingen die aanvangen vóór 1 januari van het jaar waarin de jongere 19 jaar wordt.
Vanaf diezelfde 1 januari is het mogelijk dat een jongere ofwel een kaart moet bijvragen (als hij al een werkkaart heeft), ofwel ineens 2 kaarten moet aanvragen (startbaankaart + werkkaart).

De werkkaart Activa Start is een eventuele aanvulling op de startbaankaart; zij vervangt die niet, net zo min als de startbaankaart de werkkaart kan vervangen.
De werkkaart Activa Start kan niet aangevraagd worden voor een tewerkstelling die begonnen is vóór 1 april 2006.

De jongere kan zo'n kaart aanvragen vóór hij in dienst treedt bij een werkgever. De kaart kan ook na de indiensttreding van de jongere aangevraagd worden, maar dan wel binnen de 30 dagen. Zoniet zal de werkuitkering pas toegekend kunnen worden vanaf het begin van kwartaal dat volgt op de aanvraag en gaat de periode tussen de indiensttreding en dit kwartaal verloren: de duur ervan wordt afgetrokken van de normale duur van het recht op werkuitkeringen.

De werkkaart Activa Start is geldig gedurende 3 maanden, maar alleszins niet langer dan de 26ste verjaardag van de jongere en ook niet langer dan de voornoemde periode van 21 maanden. Een jongere kan zo nodig een nieuwe kaart krijgen of de geldigheidsduur van zijn kaart laten verlengen, maar niet indien hij reeds een werkuitkering zoals hier bedoeld heeft aangevraagd.

De werkkaart Activa Start kan slechts 1 enkele keer gebruikt worden, namelijk voor 1 tewerkstelling bij 1 werkgever.

Formaliteiten bij indiensttreding

De (voltijdse) arbeidsovereenkomst die tussen de werkgever en de jongere gesloten wordt, moet specifieke bepalingen bevatten betreffende de werkkaart Activa Start, de werkuitkering Activa Start, het verminderd nettoloon dat daarmee gepaard gaat en de procedure om de werkuitkering te verkrijgen.
Ofwel worden deze bepalingen rechtstreeks in de arbeidsovereenkomst opgenomen, ofwel moet hier een bijlage bijgevoegd worden, opgesteld volgens het model "bijlage Activa Start" dat bij de RVA verkrijgbaar is (in elk werkloosheidsbureau of op de website www.rva.be > Startbanen > Formulieren).

Aanvraag van de uitbetaling van de werkuitkering

De jongere moet binnen de 4 maanden na het begin van zijn tewerkstelling een uitkeringsaanvraag indienen bij zijn uitbetalingsinstelling (vakbond of Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen). Hiertoe bezorgt hij aan deze instelling een kopie van zijn arbeidsovereenkomst en eventueel de bijlage Activa Start, indien de bepalingen betreffende de regeling Activa Start niet rechtstreeks in de arbeidsovereenkomst werden ingeschreven.

Vervolgens bezorgt de uitbetalingsinstelling de aanvraag aan het bevoegd werkloosheidsbureau, dat de werkgever laat weten dat de jongere al dan niet gerechtigd is op de werkuitkering en deze bijgevolg al dan niet mag afgetrokken worden van het nettoloon van de jongere.

Als de aanvraag buiten de termijn van 4 maanden ingediend wordt, dan wordt de werkuitkering maar toegekend vanaf de maand waarin de aanvraag is toegekomen op het werkloosheidsbureau.

De einddatum van de periode gedurende dewelke het voordeel wordt toegekend, wijzigt evenwel niet. Aangezien de werkuitkering slechts gedurende 6 maanden kan worden toegekend, gaat het voordeel mogelijks volledig verloren.
Maandelijkse betaling van de werkuitkering

Werd de aanvraag positief beoordeeld door het werkloosheidsbureau, dan moet de werkgever elke maand een formulier C78 Activa Start aan de jongere overhandigen, zodanig dat deze van zijn uitbetalingsinstelling de werkuitkering kan krijgen.
Het modelformulier is verkrijgbaar bij elk werkloosheidsbureau of kan gedownload worden van de website van de RVA (www.rva.be > hoofdmenu > Startbanen > Formulieren).

Bijkomende inlichtingen

* Meer details over de werkkaart Activa Start, de werkuitkering en de daarop toepasselijke procedures en regels zijn te vinden op de website van de RVA (www.rva.be > hoofdmenu > Startbanen).
* Inlichtingen zijn ook te verkrijgen bij de plaatselijke RVA-kantoren (de werkloosheidsbureaus) waarvan de adressen en telefoonnummers op de website van de RVA te vinden zijn (www.rva.be).

* Alle benodigde modeldocumenten en -formulieren (C63 Startbaan, bijlage Activa Start en C78 Activa Start) kunnen verkregen worden bij de werkloosheidsbureaus of gedownload worden van de website van de RVA (www.rva.be > hoofdmenu > Startbanen > Formulieren).