Ministerie van Algemene Zaken


1red16671
31-3-2006, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD OVER ZIJN TOURNEE LANGS DE PROVINCIES, HET STAATSBEZOEK VAN HARE MAJESTEIT AAN ARGENTINIE EN ZIJN WERKBEZOEK AAN AUSTRALIE EN INDONESIE


- TOURNEE LANGS DE PROVINCIES -

PRESENTATOR:
Balkenende gaat zelf ook op reis, eerst naar Australië en dan gaat hij vooral voor het CDA, met het oog op de verkiezingen mag ik aannemen, een tournee langs de provincies beginnen. Wat gaat hij doen?


VAN STEEN:
Hij gaat vooral werkbezoeken afleggen en met partijgenoten praten, ook met het oog op de Tweede Kamer-verkiezingen volgend jaar. Dus je moet blijven investeren in dat electoraat. En dat gaat hij dus doen als premier en als leider van het CDA.


BALKENENDE:

Dat is een combinatie, ook de afgelopen tijd heb ik wel een aardige combinatie gehad van bijvoorbeeld een dinsdagavond dat je dan mensen van de partij tegenkwam. En de volgende dag gewoon een werkbezoek, naar een ziekenhuis, naar een buurtcentrum, naar een bedrijf. Daar leer je ontzettend veel van.


VAN STEEN:

Ik begreep dat deze maand ook vooral uit een CDA-koker komt, een beetje met het oog op de toch niet al te goed verlopen verkiezingen.


BALKENENDE:
Tuurlijk, de resultaten waren ook niet fraai. En dan is het ook heel goed om met de eigen achterban contact te hebben. Net zo goed als ik ook gesproken heb met de regionale en provinciale voorzitters, dat is ook heel goed. En dat past er ook bij. We zijn natuurlijk ook heel graag..


VAN STEEN:
Waar gaat het dan over hebben? U heeft al zo vaak allerlei dingen uitgelegd. Gaat u dan nu iets heel anders vertellen?


BALKENENDE:
Nee, het is denk ik een kwestie van het voeren van gesprekken. Gewoon over en weer: hoe beoordeel je situaties, wat is er precies gebeurd. Hoe kijk je tegen zaken aan. En dan kan ik van mijn kant ook aangeven van wat er op een gegeven moment nodig is geweest. Dus dat is een kwestie van een goed contact onderling, dat is één. Het tweede is vooral ook de blik vooruit richten. Want dit kan een keer gebeuren. In de politiek kun je winnen of verliezen, dat overkomt elke politieke partij. Maar het belangrijkste is dat je dan niet stil blijft zitten maar dat je dan juist weer power toont en weer praat over wat er staat te doen, en dat gaan we ook doen.


VAN STEEN:
U gaat vooral uw partijgenoten een hart onder de riem steken?


BALKENENDE:
Dat is een deel, althans als het gaat om de politieke contacten. Dat staat los inderdaad van de werkbezoeken, die we ook gaan afleggen.


VAN STEEN:
Maar wat gaat u die mensen dan vertellen? Want, ja het is gewoon niet zo goed verlopen. Heel veel mensen hebben niet zoveel vertrouwen in dit kabinet. En u heeft eigenlijk al heel vaak gezegd; wij doen het heel goed en het zoet komt straks eraan, dat lijkt er gewoon een beetje aan te zitten komen. Wat gaat u dan nu vertellen? Wat valt er nog te melden?


BALKENENDE:

Dit is volgens mij het wekelijks gesprek met de minister-president, u maakt er een beetje van: het gesprek met de politiek leider van het CDA. Ik begrijp dat, het is ook erg interessant, maar laten we er niet teveel op vooruit lopen wat ik met mijn mensen ga bespreken, dat kunt u wel ongeveer raden. Dat is terugblikken en vooral ook vooruitblikken, dat gaan we doen. En daar ben ik zeer gemotiveerd voor.


- STAATSBEZOEK VAN HARE MAJESTEIT AAN ARGENTINIE -


VAN STEEN:
De koningin is ook op reis, die zit op het moment in Argentinië en er is toch nog wel wat kritiek op dat staatsbezoek. Ze is niet bij de Dwaze Moeders langs geweest, inmiddels is ook duidelijk dat de president niet naar het cadeautje van Nederland komt, dat cadeautje is een ballet dat vanavond opgevoerd wordt. Heeft u nou het idee dat het wel zo veel zin heeft, zo'n soort staatsbezoek?


BALKENENDE:

Het is een beetje hoe je het bekijkt. Ik heb natuurlijk ook de kritische kanttekeningen in de pers gezien en gehoord. Tegelijkertijd zie ik ook weer beelden van de koningin die heel duidelijk aangeeft van wat is er in uw land in Argentinië gebeurd. Een donkere bladzijde in de geschiedenis. Ik vind dat ze hier heel indringend over heeft gesproken, het is niet alleen het praten over hoe mooi het is, of hoe de toekomst is. Nee, ook stilstaan bij het verleden, dat heeft ze gedaan. Ze heeft ook tegen de regering gezegd dat het goed is dat men niet voorbij gaat aan dat verleden. En ik vind dat als een koningin dat soort opmerkingen maakt, dat vind ik erg belangrijk.


VAN STEEN:
Hoe risicovol is dat eigenlijk, als de koningin zulk soort uitspraken doet?


BALKENENDE:
Dat is wanneer je de moed hebt om stil te staan bij een moeilijke periode in de geschiedenis van een land, dan vind ik dat de koningin haar nek uitsteekt. En nu kennen wij de koningin als iemand die zaken graag benoemt wil zien, die ook eerlijk wil zijn. En die ook niet voorbij gaat aan moeilijke onderwerpen. Nou, dat heeft ze gedaan. Verder heb ik ook geconstateerd dat er uitvoerig contacten zijn geweest met de president. U noemde even, wat je noemt de contraprestatie, dat is een cadeautje van Nederland aan Argentinië als dank voor het bezoek. Ik heb ook begrepen dat de president het wel vaker doet, dat hij dit soort bijeenkomsten laat lopen.


VAN STEEN:
Voor Nederland is dat niet zo gebruikelijk, een staatshoofd dat niet komt kijken.


BALKENENDE:
Dat is aardig wat u zegt, dan is het voor Nederland niet gebruikelijk, maar je moet dan ook kijken naar hoe opereert zo'n president, en als dat meer dan eens voorkomt en dan kan het ook te maken hebben met de gewoonte die daar bestaat.


VAN STEEN:
U vindt dat niet zo erg?


BALKENENDE:

Ik ga er geen grote woorden aan wijden en ik heb ook iets begrepen van de achtergrond, daar word ik niet echt opgewonden van.


VAN STEEN:
Maar die Dwaze Moeders, er zijn heel veel mensen die zeggen dat zou nou eigenlijk iets zijn waar de koningin juist wel mee zou moeten gaan praten. Heeft u het daar onderling over, van dat moet je wel doen en dat absoluut niet?


BALKENENDE:
U zegt: heeft u het daar onderling over? Daar kent u ook het antwoord dat dan wordt gegeven, dat zou ik u misschien wel willen vertellen maar dat zal ik nooit doen, want dat hoort ook gewoonweg niet. Maar het feit dat de koningin wel stilstaat bij die moeilijke periode geeft wel aan, zij het op een indirecte manier, dat zij natuurlijk wel oog heeft voor die moeders die met nog steeds verschrikkelijke gevoelens rondlopen, die kinderen missen, die nog steeds verdriet hebben. En dat vind ik ook het hebben van moed als koningin om niet voorbij te gaan aan dat verleden. En dan gebeurt dat op deze manier..


VAN STEEN:
Maar dat is van een afstandje.


BALKENENDE:
Ja ook hier geldt dan weer voor wij dicteren niet, en dat is maar goed ook, hoe een koningin opereert. Maar ik zie wel een koningin die betrokken is.


- WERKBEZOEK VAN DE MP AAN AUSTRALIE EN INDONESIE -


VAN STEEN:
U gaat zelf vandaag op reis. U gaat naar Australië en daarna naar Indonesië, is het ook een beetje vakantie stiekem?


BALKENENDE:

Nou, totaal niet. Ik heb nog gevraagd van wat voor kleding moet ik meenemen? Toe werd er gezegd: alleen maar pakken. Het wordt erg druk, ik ga naar Australië in het kader van de vierhonderd jaar band, vierhonderd jaar betrekkingen tussen Australië en Nederland. Ik heb daar veel politieke contacten, er zit ook een stukje cultuur bij. Economische contacten, ik ga praten over innovatieonderwerpen, dat vind ik ontzettend interessant. Ik geef een college aan een universiteit, dat doe ik altijd erg graag. Het is een ontzettend intensief schema en daarna gaan we naar Indonesië, contact met de president, ook daar geef ik aan een universiteit een college, veel politieke contacten. Het wordt een buitengewoon drukke week. Mag ik een voorbeeld noemen? Als ik dan 's avonds na twaalven aankom in Indonesië, dan moet je nog bij je hotel zien te komen en de volgende ochtend om acht uur is alweer het werkontbijt. Nou, dat is dus geen vakantie.


VAN STEEN:
Dus u heeft niet stiekem uw zwembroek tussen de sokken gestopt?


BALKENENDE:
Nee, ik kan u in alle eerlijkheid meedelen dat de zwembroek gewoon thuisblijft, ik zou er toch niks mee kunnen doen. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, EB)