Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ZEEUWSE STUKKEN

Schatten van Zeeuwse bedrijven

Van 1 april tot en met 25 juni 2006 is in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen de tentoonstelling 'ZEEUWSE STUKKEN, schatten van Zeeuwse bedrijven' te zien. Doordat diverse Zeeuwse bedrijven hun schilderijen ter beschikking hebben gesteld, is er een unieke eenmalige verzameling ontstaan.

Het is altijd spannend om te zien wat er bij de buurman aan de muur hangt. Dit criterium is de basis voor een reeks tentoonstellingen in het Zeeuws maritiem muZEEum. De titel Zeeuwse stukken is natuurlijk tweeledig. Enerzijds praat je over topstukken, iets waar men trots op is. Anderzijds gaat het over voorwerpen en als deze Zeeuws zijn, heeft het vaak met het maritieme te maken. De band van de Zeeuwen met de zee is nu eenmaal onlosmakelijk.

Deze band is ook terug te vinden in het Zeeuwse bedrijfsleven. Veel van de kunstwerken die de kantoorwanden sieren, hebben een maritiem karakter. Of het nu om grote of kleine bedrijven gaat.

In de tentoonstelling zijn een aantal van deze werken te zien. Allemaal van hoge kwaliteit, maar vooral ook uit verschillende perioden. Philips Lighting Vitrite beschikt over een aantal unieke 18e eeuwse scheepsportretten. Het Ziekenhuis Walcheren over een zeer fraaie Schütz. Zeeland Camping Scheldeoord in Baarland heeft een aantal zeer mooie Kimpes.

Philips Lighting Vitrite was vroeger gehuisvest in het huis van de equipagemeester in Middelburg. Dit unieke pand is het enige gebouw dat werkelijk door de VOC gebouwd is en nu nog steeds te zien is. Het staat in het Maasbaaigebied in Middelburg.

De equipagemeester was verantwoordelijk voor de uitrusting van alle schepen van de V.O.C. Rond 1725 zijn de schouwen van zijn woning voorzien van grote schilderijen, met daarop uitvarende Oost-Indiëvaarders. In het begin van de 19e eeuw vestigde De Vitrite, ook wel De Fitting genoemd, zich in dit toen leegstaand pand. De directie van de Vitrite is altijd met veel zorg omgegaan met dit cultuurbezit en heeft indertijd zelfs de schoorsteenschilderijen uit de muur verwijderd om ze daarmee voor de toekomst veilig te stellen. Op het schoorsteenstuk dat getoond wordt in het muZEEum is het V.O.C. schip De Borssele te zien. Dit schip werd in 1815 gebouwd op de Zeeuwse V.O.C. werf. Het heeft maar liefst vijf keer naar Azië gevaren. Dat was erg veel in die tijd, schepen gingen vaak maar een reis of twee, drie mee. Op haar laatste reis in 1731 verging De Borssele ergens tussen Perzië en Batavia. Dit manshoge schilderij is een van de weinige afbeeldingen die bewaard is gebleven van de Zeeuwse V.O.C. vloot.

Bijzonder in de tentoonstelling is de aanwezigheid van een groot aantal schilderijen van de Zeeuwse schilder Reimond Kimpe. Deze van oorsprong Vlaamse schilder vestigde zich in 1920 in Middelburg en werkte aanvankelijk in een expressionistische stijl, die aansluit bij schilders als Permeke. Na de Tweede Wereldoorlog werd zijn werk abstracter en zijn mannen en vrouwen meer en meer een stereotiep. Het werk van Kimpe dat te zien is in de tentoonstelling, is vooral van na 1945. Het muZEEum vond deze Zeeuwse stukken terug bij Zeeland Camping Scheldeoord en bij Koninklijke Zeelandia Groep BV.

Op vergelijkbare wijze is werk van W.J. Schütz en W. Hambüchen te zien, twee schilders die aan het einde van de negentiende eeuw werkten. Van beiden zijn visserboten op zee te zien. Terwijl W.J. Schütz nog tegen het realistische aan zit, is het werk van de Duitser W. Hambüchen sterk geïnspireerd door schilders van de Haagse school. Beide werken zijn afkomstig van organisaties die al van oudsher in Zeeland te vinden zijn, zoals de Koninklijke Schelde Groep en Ziekenhuis Walcheren.

Ook bedrijven in de dienstverlenende sector, zoals banken en accountancy, hebben Zeeuwse stukken ingebracht. Opvallend is dat zij veel modern werk inbrengen. Zij blijken bewust Zeeuwse kunst te verzamelen. Hierdoor brengen zij naar hun klanten toe tot uiting dat zij open staan voor innovaties en de toekomst.

Opvallend tot slot is dat enkele grote Zeeuwse bedrijven mensen in diens hebben die naast hun reguliere werk geheel niet onverdienstelijk schilderen. In de tentoonstelling zijn zelfs werken te zien van dergelijke kunstenaars, dat aangekocht is door hun (voormalige) werkgever.

De zoektocht van het Zeeuws maritiem muZEEum naar Zeeuwse stukken leverde een schat aan bijzondere olieverfschilderijen, tekeningen en aquarellen op. Hierdoor biedt de tentoonstelling een dwarsdoorsnee van de Zeeuwse cultuur door de eeuwen heen. Het muZEEum is het Zeeuwse bedrijfsleven dan ook dankbaar voor alle medewerking; zonder hen was het niet gelukt deze tentoonstelling te maken.

Op 31 maart wordt de tentoonstelling officieel geopend door mevrouw L.C. Poppe-de Looff, wethouder van onder andere cultuur van de gemeente Vlissingen.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:

Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498.

Maart 2006