Llink


In actie tegen dierencircussen

31 maart 2006 Op zaterdag 1 april zal Actiegroep CircusLeed een protest organiseren in Utrecht. In Utrecht zal op hetzelfde moment een Nationaal Circus Festival gehouden worden inclusief een circusparade.

Actiegroep CircusLeed protesteert deze dag om aandacht te vragen voor het dierenleed in de circussen. Tijdens de parade zal het circus met dieren volop gepromoot worden. Er doen diverse circussen aan de parade mee die in hun circus gebruik maken van (wilde) dieren. Ook in de parade zelf zullen dieren meelopen, namelijk paarden. In eerste instantie wilden de organisatoren van het festival ook olifanten laten meelopen, maar dit werd echter geweigerd door de gemeente Utrecht.

Olifanten in circussen zijn niet voorspelbaar. Er zijn vele incidenten bekend, waarbij circusolifanten tijdens een voorstelling of parade wild worden en omstanders (waaronder kinderen) verwondden of doodden. De organisatie van het festival laat hiermee zien dat ze dat risico wel zouden hebben willen nemen. Gelukkig heeft de gemeente Utrecht de deelname van olifanten (en andere wilde dieren) uitgesloten.

Actiegroep CircusLeed zal er voor de circusdieren staan die elke dag weer moeten leven in slechte omstandigheden, waarin ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. De dieren staan in circussen bijna de hele dag opgesloten in hun vervoersverblijven of stallen. Hierdoor krijgen ze weinig beweegruimte, wat niet ten voordele komt van hun geestelijke en fysieke gezondheid. Sommige dieren (zoals olifanten) worden vaak vastgeketend (met voor en achterpoten), waardoor ze niet eens een poot kunnen verzetten.

Ook krijgen dieren in het circus te maken met veel stress door het vervoer en door de gedwongen optredens. Om dieren te trainen moet er gebruik gemaakt worden van dwang. Dieren doen de kunstjes (die dikwijls tegen hun natuurlijke instinct in gaan) niet uit zich zelf. Hiervoor gebruikt men diverse dwangmethoden, zoals gebruik van fysiek geweld of onthouding van voedsel en water totdat ze doen wat de trainer zegt.

Door de slechte leefomstandigheden en de stress krijgen de dieren last van afwijkend gedrag. Dit gedrag heet ook wel stereotype gedrag en is te herkennen aan dieren die herhalend monotone bewegingen doen of apathisch zijn. Een voorbeeld van stereotype gedrag is het ijsberen wat veel katachtige in gevangenschap doen. Dit gedrag gebeurd niet alleen bij wilde dieren, maar dit gedrag hebben we ook geconstateerd bij gedomesticeerde dieren als paarden.

Actiegroep CircusLeed hoopt met de acties te bereiken dat mensen niet zomaar afgaan op wat het circus verkondigt, maar dat de mensen zelf gemotiveerd worden om te gaan observeren bij circussen. Een paar minuten de dieren zien geeft namelijk niet een goed beeld van het dagelijkse leven van de dieren en daarom hopen we ook dat mensen dan langere perioden gaan kijken. Ook willen we de discussie over het gebruik van dieren in het circus op gang brengen op lokaal en landelijk niveau. Vorig jaar kondigde Winschoten al aan dat ze het voornemen hadden om circussen met wilde dieren te verbannen uit hun gemeente. Ook Amsterdam wil paal en perk stellen aan het dierengebruik in circussen .

In Groot-Brittannië wil men een landelijk verbod op wilde dieren. In België zijn er strengere regels gekomen voor de circussen. En in Kroatië zijn er al 25 steden die dierencircussen niet toelaten. Op diverse plekken in Europa is men dus bewuster gaan nadenken over het dierengebruik in circussen. Het is nu een kwestie van tijd tot ook de landelijke politiek in Nederland zich sterk gaat maken voor de circusdieren.

Meer informatie over de omstandigheden van de dieren in het circus vind je op www.circusleed.nl.

---