VIA

PERSBERICHT

31 maart 2006

VIA twijfelt over effect maatregelen kabinet met betrekking tot openstelling grenzen

Boxtel: VIA, de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars prijst het kabinet voor de erkenning dat buitenlandse werknemers (Polen) hard nodig zijn voor het laten groeien van de Nederlandse economie, maar twijfelt of de voorgestelde maatregelen wel het gewenste effect zullen hebben.

Buitenlandse werknemers hard nodig
De VIA ervaart in de praktijk dat veel ondernemingen voor hun overlevingskansen steeds meer afhankelijk worden van beschikbaarheid van goed en gemotiveerd personeel. In vele sectoren zijn de echte vakkrachten niet meer te vinden en wijken werkgevers uit naar het in dienst nemen of inhuren van buitenlandse werknemers. Zolang dat bonafide gebeurt, is er van oneerlijke concurrentie geen sprake.

Oneerlijke concurrentie
Van oneerlijke concurrentie is geen sprake als buitenlandse ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) hun diensten aanbieden voor een lager tarief dan Nederlandse ZZP-ers dit kunnen doen. De buitenlandse ZZP-ers kunnen namelijk hun diensten aanbieden tegen elk tarief. Daarbij slapen ze vrijwillig in slechte omstandigheden (in de bedrijfsbus, de garage) en kijken niet op een uur meer of minder werken.

Gaat het kabinet hiertegen maatregelen nemen of wordt het de ondergang van de Nederlandse zelfstandige?

Aangenomen werk
Een veel gebruikte constructie is het aannemen van werk uit het buitenland. Een buitenlandse schilder neemt een klus aan en hoeft daarmee niet te voldoen aan Nederlandse wetten. In de praktijk is van aangenomen werk vaak absoluut geen sprake, maar wordt deze constructie slechts als dekmantel gezien om goedkope arbeid te leveren. Het voorstel van het kabinet lijkt geen maatregelen te bevatten om hier streng op toe te zien.

De buitenlandse werknemer zelf
Voor de buitenlandse werknemer zelf komen er alleen maar meer kansen. De keuze aan werkgevers wordt groter, waardoor het makkelijker wordt om van werkgever te wisselen. Toch zullen er werkgevers blijven die, bij gebrek aan controle, malafide blijven opereren. De overheid zou er dan ook goed aan doen om een meldpunt in te stellen waar buitenlandse werknemers hun klachten anoniem kunnen melden. Deze melding moet dan wel serieus genomen worden en resultaat hebben.

Onmenselijke behandeling
In de plannen van het kabinet wordt voorbij gegaan aan de soms onmenselijke behandeling van buitenlandse werknemers. Juist op dat terrein zouden forse boetes moeten worden ingesteld, waardoor mishandeling en wurgcontracten uitgebannen kunnen worden.

European Legal Labour Certificate
De VIA roept het kabinet en kamerleden op om kennis te nemen van de normenset die de Stichting Internationale Arbeidsbemiddeling (www.skia-eu.com) onder de naam European Legal Labour Certificate heeft ontwikkeld. Deze normenset gaat in op zaken als huisvesting, vervoer, medische en sociale begeleiding van buitenlandse werknemers. Door deze normenset te volgen wordt voor de buitenlandse werknemers een menswaardig bestaan geboden.

Voetnoot:
De VIA vertegenwoordigt de bonafide internationale arbeidsbemiddelaars. De leden van de VIA realiseren minimaal 75% van hun omzet door inzet van buitenlandse werknemers. Zij bemiddelen jaarlijks circa 30.000 buitenlandse werknemers. Het gaat hierbij voornamelijk om Duitsers, Portugezen, Grieken en Polen.