Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk : TRCJZ/2006/996
datum : 31-03-2006
onderwerp : Aanpassingen in de melkquotering (TRC/2006/1675)
bijlagen :
Geachte Voorzitter,
Hierbij wil ik u informeren over een aantal wijzigingen in de Regeling superheffing en melkpremie 2004.
Het betreft de volgende punten:
* de mogelijkheid van vervreemding van melkquotum zonder grondoverdracht;
* het afschaffen van het maximum van 75.000 kg bij de huur van melkquotum;
* de verdeling over de melkveehouders van 0,5% extra melkquotum en van een deel van de nationale reserve.
Quotumoverdracht zonder grondoverdracht
Tot nu toe moest verhandeling van melkquotum vergezeld gaan van een grondtransactie, waarbij maximaal 20.000 kg melkquotum per hectare mag worden verhandeld.
Bij een groot gedeelte van de transacties in Nederland wordt de grond slechts tijdelijk overgedragen: na een jaar gaat de meegeleverde grond weer over naar de vervreemder van het melkquotum. Vanwege de daaraan verbonden lasten hebben leden van uw Kamer aangedrongen op loskoppeling van grond en quotum bij verhandeling van melkquotum. Ook het bedrijfsleven steunt deze loskoppeling.
Met de Europese Commissie heb ik overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden waaronder quotumoverdracht zonder grondtransactie, binnen de kaders van de toepasselijke EG-verordeningen, kan plaatsvinden.
Met ingang van het volgende superheffingsjaar, derhalve per 1 april 2006, zal dan ook melkquotumoverdracht zonder grondoverdracht mogelijk worden. Hierbij gelden de volgende voorwaarden, zoals ook na overleg met het bedrijfsleven vervat in het verzoek aan de Europese Commissie:
* 1. Producenten verklaren dat de grondloze transactie leidt tot extensivering òf tot structuurverbetering van het bedrijf.
* 2. De aankoop betreft per jaar maximaal 10% van het op het bedrijf al beschikbare quotum, tenzij betrokkene kan aantonen dat hij na de aankoop minder dan 20.000 kg quotum per hectare heeft.
* 3. Verkoop van quotum door het verkrijgende bedrijf is niet toegestaan binnen 3 jaren, behoudens bijzondere omstandigheden.
De desbetreffende wijziging van de Regeling superheffing en melkpremie 2004 zal binnenkort in de Staatscourant worden gepubliceerd en terugwerken tot 1 april 2006.
Geen maximum bij huur van melkquotum
Per 2004 is een einde gemaakt aan de totaalverhuur van melkquotum. Bovendien dienen producenten sindsdien ten minste 70% van hun quotum vol te melken teneinde te voorkomen dat het ongebruikte deel van hun quotum vervalt aan de nationale reserve. Met andere woorden: sindsdien is melklease beperkt aan de verhuurderszijde.
Beperking van melklease aan de huurderszijde is gezien het bovenstaande niet meer noodzakelijk. In het licht van het kabinetsbeleid om waar mogelijk belemmeringen van ondernemersbeslissingen tegen te gaan, is door een recente wijziging van de Regeling superheffing en melkpremie 2004 (in werking getreden op 25 januari jl.) de beperking van melklease tot maximaal 75.000 kg per melkveebedrijf geschrapt.
Verdeling van extra melkquotum en van een deel van de nationale reserve
In het kader van de in 2003 gemaakte afspraken over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid krijgt iedere Lidstaat van de Europese Unie en per 1 april 2006 en de twee daaropvolgende heffingsperiodes telkens een half procent extra quotum toegedeeld.
Ik heb besloten dat extra quotum in ieder geval voor de komende heffingsperiode evenredig te verdelen over alle thans actieve producenten in Nederland. Zij krijgen dus allen per 1 april as. een verhoging van 0,5% van hun melkquotum.
Hiermee handel ik overeenkomstig de lijn die in het verleden is gehanteerd bij quotumkortingen. Ook die werden evenredig verdeeld. Deze evenredige verdeling kan op steun van het bedrijfsleven rekenen.
Tegelijkertijd met deze verhoging zal ook de bestaande nationale reserve grotendeels onder de thans actieve melkveehouders evenredig worden verdeeld. Het betreft de verdeling van ca. 6,5 miljoen kg melkquotum, waarna er nog ca. 1,5 miljoen kg melkquotum in de nationale reserve achterblijft. Dit restant is bestemd voor het geval dat de Nederlandse Staat als gevolg van nog lopende juridische procedures extra quotum moet verstrekken. Gelet op de stand van de lopende zaken is een inkrimping van de nationale reserve zoals hierboven beschreven thans verantwoord en overigens ook wenselijk vanuit het oogpunt van een optimale benutting van het Nederland toekomende quotum. Deze extra quotumtoedeling komt per producent uit op 0,06%.
De verhoging van de quota met 0,56% per 1 april is vervat in de wijziging van de Regeling superheffing en melkpremie 2004 waarin ook de grondloze quotumoverdracht is voorzien en die zoals hierboven aangegeven binnenkort in de Staatscourant wordt gepubliceerd.
De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman