Provincie Zuid-Holland

Zuid-Hollands aanvalsplan wachtlijsten jeugdzorg: Goed en reeel

Verhoogde doelmatigheid en extra investeringen leveren resultaat

Hooguit negen weken en geen dag langer wachten op jeugdzorg. Dat is de doelstelling die gedeputeerde Lennie Huizer heeft gelanceerd. "En nog dit jaar gerealiseerd", voegde zij er aan toe. Zuid-Holland is de eerste provincie die een aanvalsplan wachtlijsten jeugdzorg bij staatssecretaris Ross heeft ingediend. Gemma Tielen, directeur Jeugdbeleid van het ministerie van VWS, kwalificeerde het plan als "goed en reëel" tijdens de Zuid-Hollandse jeugdzorgconferentie in Den Haag.

Eén van de onderdelen uit het plan van aanpak om medewerkers van Bureau Jeugdzorg meer in gesprek te laten komen met kinderen uit probleemgezinnen. In de huidige situatie zijn die gesprekken niet mogelijk en moeten veel kinderen lang wachten op zorg.

Andere elementen uit het aanvalsplan zijn:Bureau Jeugdzorg krijgt meer ruimte geven om (eerste) hulpverlening te geven. Zo wordt het aantal doorverwijzingen naar duurdere vormen van jeugdzorg verkleind.De behandelduur van een aantal specialistische trajecten wordt verkort om de doorstroming te bevorderen.

Lennie Huizer: "We willen investeren in het jeugdzorgaanbod, we gaan werken op basis van de de vraag-aanbod-analyse en de prestatieafspraken die alle partijen gezamenlijk hebben opgesteld. En het wordt een grote uitdaging om snel extra personeel aan te trekken en op te leiden."

In cijfersOp 31 december 2005 was het aantal jongeren dat langer dan negen weken wachten op de behandeling waarvoor ze een indicatie van Bureau Jeugdzorg hebben, 367 voor de provincie Zuid-Holland en 79 voor de landelijk werkende instellingen Harreveld en Hoenderloo waarvoor Zuid-Holland de verantwoordelijkheid heeft. Om deze wachtlijsten per 31 december 2006 te reduceren tot nul, heeft de provincie Zuid-Holland extra geld nodig. Voor de Zuid-Hollandse wachtlijsten gaat het om ¤ 6,1 miljoen plus een nog nader te bepalen bedrag aan investeringskosten. Voor de wachtlijsten van Harreveld en de Hoenderloo Groep gaat het om ¤ 4,1 miljoen plus investeringskosten (minimaal ¤ 3,3 miljoen). Uit eigen middelen investeert de provincie Zuid-Holland in regionale ondersteuning voor probleemgezinnen - aansluitend op de jeugdzorg - via gespecialiseerde zorg aan huis.

Van justitiële jeugdinrichting naar jeugdzorgDe provincie Zuid-Holland vervult op een aantal jeugdzorgterrein een voortrekkersrol. Zo heeft de provincie recentelijk initiatieven ontwikkeld en ondersteund om kinderen en jongeren zonder strafblad uit de justitiële jeugdinrichtingen krijgen en te houden. Vanaf 2003 financiert de provincie Zuid-Holland de ontwikkeling en accommodatie van de eerste landelijke pilot besloten behandeling voor kinderen met een ernstige gedragsstoornis. Deze pilot bij Horizon is in mei 2005 gestart als Zuid-Hollandse voorziening en later door VWS bevorderd tot landelijke pilot.Ook is Zuid-Holland betrokken bij de pilots alternatief zorgaanbod 'Hand in Hand' van Harreveld/Horizon en 'Juiste hulp, natuurlijk!' van de Hoenderloo Groep. Tot slot financiert de provincie Zuid-Holland de ontwikkeling van toegesneden zorgaanbod voor slachtoffers van loverboys in de landelijk vernieuwende pilot 'Valor' van de Hoenderloo Groep. Omdat een dergelijk aanbod in Nederland ontbreekt, verblijven deze slachtoffers vaak ongewenst in een justitiële jeugdinrichting.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22