Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 31 maart 2006

Decreet inhaaloperatie scholenbouw goedgekeurd

Het decreet over de inhaaloperatie scholenbouw is vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering. Het is de juridische vertaling van het plan dat eind 2005 werd bekendgemaakt, maar het bevat ook een aantal nieuwe elementen. Zo worden bijkomende mechanismen ingevoerd om de kosten die de scholen zelf moeten dragen, zo laag mogelijk te houden. Ook is een moeilijke knoop doorgehakt over het onderhoudspersoneel dat vandaag in de scholen werkt: dit personeel wordt buiten de publiek-private samenwerking (PPS) gehouden. Minister VANDENBROUCKE is blij dat de operatie, waar 1 miljard euro mee gemoeid is, op schema zit.

De investeringsnood voor schoolgebouwen is de afgelopen decennia zo opgelopen, dat hij niet te lenigen is met de reguliere budgetten. Minister Vandenbroucke zal daarom een beroep doen op alternatieve financiering. Hij wil een private vennootschap selecteren, die de bouw- en onderhoudsrisico's van de projecten op zich neemt. Dat wil zeggen dat elk project binnen een bepaalde termijn wordt afgewerkt, voor een vooraf bepaalde prijs. Ook de grotere herstellingen moeten door de vennootschap gebeuren.

De vennootschap zal 1 miljard euro investeren en moet ervoor zorgen dat alle projecten snel gerealiseerd worden, vermoedelijk tussen 2007 en 2011. In ruil krijgt ze gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding van de scholen, die wel onmiddellijk eigenaar worden. De vergoeding wordt gesubsidieerd of gefinancierd door de Vlaamse overheid, volgens de spelregels die vandaag gelden voor subsidiëring of financiering van scholenbouw, d.w.z. voor 100%, 70% of 60%. De vennootschap kan alleen uit financiële partners bestaan. Voor het uitvoeren van de bouwprojecten zal concurrentie georganiseerd worden tussen aannemers.

Het decreet dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd, bevat ondermeer de procedure om een vennootschap aan te duiden. Het geeft ook een wettelijke basis aan de commissie die de projecten moet selecteren. Deze commissie is echter al op informele basis aan de slag gegaan (onder voorzitterschap van Jan Adé, voormalig Directeur Generaal van de administratie Hoger Onderwijs), en heeft op vraag van de regering alvast een voorlopige lijst voorbereid met projecten die met de eerste 500 miljoen euro gerealiseerd zouden kunnen worden. Tegen 1 juni wordt de volgende lijst opgemaakt.

Ook de rol van de Vlaamse Bouwmeester wordt verduidelijkt. Hij zal samen met de vennootschap en de betrokken inrichtende macht de ontwerpen beoordelen. Bij gewone projecten moet de Bouwmeester een verplicht advies leveren, bij modelprojecten moeten de drie partijen unaniem beslissen. Hier heeft de Bouwmeester dus medebeslissingsbevoegdheid.

Verschillende nieuwe bepalingen moeten de kost voor de scholen verder beperken. Zo zal de Vlaamse overheid niet alleen borg staan voor de stipte betaling van haar eigen deel van de beschikbaarheidsvergoeding, maar voor het volledige bedrag. Dergelijke waarborglening laat toe om de kost van de leningen voor de vennootschap te drukken. Ook wordt verduidelijkt dat de vennootschap alleen verantwoordelijk is voor het eigenaarsonderhoud, dus niet voor het poetsen en de kleine onderhoudsherstellingen. Op die manier verdwijnt het risico dat deelnemende scholen onderhoudspersoneel zouden moeten detacheren naar de private sector.

In het oorspronkelijke plan was ook 100 miljoen euro voorzien voor investeringen in rationeel energiegebruik. Dit bleek niet verzoenbaar met PPS-richtlijnen van Eurostat. De REG-investeringen zullen daarom verlopen via het traditionele financieringskanaal: van 2007 tot 2011 wordt hiervoor elk jaar 20 miljoen euro extra voorzien binnen het reguliere budget. Dit is mogelijk dankzij het feit dat de Vlaamse Regering in de zomer van 2005 al beslist heeft om de reguliere budgetten voor bouw van scholen aanzienlijk te verhogen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02-552 68 00
Gsm: 0476-60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be