Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 31 maart 2006
Vlaanderen stap dichter bij doelstelling Kyotoprotocol
Op voorstel van KRIS PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering het voorstel van Vlaams Toewijzingsplan CO2 emissierechten 2008-2012 goedgekeurd. Dit is een eerste, belangrijke stap voor de betrokken ondernemingen om in de tweede handelsperiode (2008-2012) van het Protocol van Kyoto actief emissierechten te kunnen verhandelen.
Het toewijzingsplan bepaalt enerzijds hoeveel emissierechten voor de uitstoot van het broeikasgas CO 2 er tijdens de tweede handelsperiode (2008-2012) verdeeld worden tussen de deelnemende sectoren en bedrijven, en anderzijds de wijze waarop deze emissierechten aan elke individuele bedrijfsinstallatie worden toegewezen.
In Vlaanderen zullen in de periode 2008-2012 ongeveer een tweehonderdtal energie-intensieve bedrijfsvestigingen uit diverse sectoren zoals chemie, staal, voeding, textiel, petroleum, metaalverwerking, glas, papier, hout en baksteen, deelnemen aan het emissierechtensysteem.
De toewijzing van de emissierechten aan de individuele installaties is in Vlaanderen gebaseerd op de prestaties van de bedrijven in het kader van het Convenant Benchmarking. Basisdoelstelling van deze vrijwillige overeenkomst is dat de overheid en de deelnemende onderneming overeenkomen dat de onderneming ten laatste tegen 2012 de wereldtop bereikt wat betreft het efficiënt energiegebruik in haar vestigingen. De overheid verstrekt als tegenprestatie voldoende kosteloze emissierechten. Deze energie-intensieve bedrijven zijn samen goed voor ongeveer 80% van het energieverbruik en van de CO 2 -emissies van de Vlaamse industrie.
De verhandelbare emissierechten en het toewijzingsplan vormen één van de hoekstenen van het Vlaamse klimaatbeleid. Deze maatregelen moeten Vlaanderen dichter brengen bij de Kyoto-reductiedoelstelling die -5,2% bedraagt in 2008-2012 ten opzichte van 1990. In 2004 werd nog een stijging met +3,6% vastgesteld. Voor de bijdrage van andere belangrijke beleidsdomeinen met broeikasgasemissies zoals landbouw, transport en wonen, wordt het nieuwe Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 voorbereid. Doelstelling is dat alle maatschappelijke sectoren een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering.
Na deze goedkeuring van het voorstel van toewijzingsplan, zal het plan gedurende een periode van 30 dagen ter consultatie aan het publiek voorgelegd worden door publicatie vanaf maandag 3 april op het internet via www.vlaanderen.be/lucht . Samen met de start van de publieksconsultatie zal het voorstel van Vlaams Toewijzingsplan CO2-emissierechten 2008-2012 voor advies aan de MiNa-raad en de SERV voorgelegd worden.
'Om de Kyotodoelstelling te halen, is dit toewijzingsplan met CO2 emissierechten voor de energie-intensieve bedrijven een belangrijke stap. Samen met maatregelen voor de andere maatschappelijke doelgroepen moet dit ons engagement op het vlak van bestrijding van klimaatverandering helpen realiseren', besluit minister Peeters.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel.: 02-552 66 00
Gsm: 0477-38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be
Vlaamse overheid