Unicef



Muskietnetten en muziek tegen malaria 31 maart 2006, New York, Verenigde Staten - AFRICA LIVE: the Roll Back Malaria Concert was afgelopen jaar de Afrikaanse variant op de muziekhappening Live Aid. In Senegal zongen vele Afrikaanse musici 2 dagen lang tegen malaria. Actie tegen deze ziekte blijft nodig, want elke laten nog ruim een miljoen kinderen het leven door malaria. Dat is er elke 30 seconden een. Gister zijn in New York extra inspanningen aangekondigd tijdens de première van de film die is gemaakt over het concert. "80 Procent minder malaria is mogelijk."

Uiteraard was de première van de film feestelijk. Maar het draaide niet alleen om de film. Afrikaanse popsterren en internationale gezondheidsspecialisten vestigden gezamenlijk de aandacht op Malaria. En hoe de ziekte kan worden bestreden.

N'Dour (midden) maakt samen met Jeffrey Sachs en Kul Gautam van Unicef zijn nieuwe stichting bekend. Malaria terugdringen is het voornaamste doel van de stichting. Foto: Unicef, Markisz 2006 N'Dour (midden) maakt samen met Jeffrey Sachs en Kul Gautam van Unicef zijn nieuwe stichting bekend. Malaria terugdringen is het voornaamste doel van de stichting. Foto: Unicef, Markisz 2006

Role Back Malaria
In Afrika overlijden er meer kinderen aan malaria dan aan aids/hiv. Dat moet stoppen en daarom is Roll Back Malaria (Dring Malaria Terug) ontstaan. Het is mondiaal initiatief van bijna 100 organisaties. Hun doel: het aantal doden met 50 procent reduceren voor 2010.

Tijdens de bijeenkomst in New York sprak ook de internationaal bekende econoom Jeffrey Sachs. Hij denkt dat 50 procent minder malariaslachtoffers haalbaar moet zijn. Sterker nog, het aantal kinderen dat overlijdt aan de ziekte zou bijna tot nul kunnen teruglopen.

"Malaria loopt in Afrika nog steeds uit de hand, terwijl we het wel in de hand zouden kunnen houden", vertelde Sachs. "Met meer muskietennetten voor de bescherming tegen muggen die malaria overbrengen, effectievere medicijnen en betere hygiëne, kunnen we het aantal slachtoffers met 80 tot 90 procent terugbrengen."

Muziek is macht
Youssou N'Dour, samen met collega Angélique Kidjo, een van de initiatiefnemers van het concert en de film, bevestigt de woorden van Sachs. N'Dour, Grammy-winnaar uit Senegal, ziet ook een duidelijke rol weggelegd voor muziek: "Muziek is macht. We kunnen het gebruiken als communicatiemiddel." Zowel N'Dour als Kidjo zijn speciale ambassadeurs van Unicef in de strijd tegen malaria.

Unicef Ambassadeur Angélique Kidjo tijdens de première. Vorig jaar stond Kidjo op de planken tijdens het Roll Back Malaria Concert in Senegal. Foto: Unicef 2006 Unicef Ambassadeur Angélique Kidjo tijdens de première. Vorig jaar stond Kidjo op de planken tijdens het Roll Back Malaria Concert in Senegal. Foto: Unicef 2006

De belangrijkste manier om malaria tegen te gaan, is het gebruik van muskietnetten. Unicef verspreidt al jaren deze netten. Kul Gautam van Unicef: "Ze zijn effectief en goedkoop, slechts 5 eurocent per stuk. Als alle kinderen in Afrika onder een net zouden slapen, zouden er 250.000 minder gevallen van malaria zijn."

Nieuw initiatief N'Dour
Het gebruik van deze muskietnetten blijft dus heel belangrijk. Tijdens de première van de film die 6 april wordt uitgezonden op de Amerikaanse tv, maakte N'Dour ook bekend dat hij een stichting heeft opgericht die onder andere malariapreventie gaat promoten.

De film en de bijeenkomst in New York zijn onderdeel van de aanloop naar 25 april. Op deze dag is het Africa Malaria Day en zal de internationale gemeenschap haar solidariteit uitspreken met landen die te kampen hebben met de verschrikkelijke ziekte.