Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 31 maart 2006

Praktijkervaring bij energiedeskundigen wordt gehonoreerd in Vlaanderen

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering een besluit goedgekeurd over de energiedeskundigen voor woningaudits. De geldende diplomavereiste, met name secundair onderwijs, maakt het voor bepaalde mensen onmogelijk om als energiedeskundige erkend te worden, ondanks een met resultaten aantoonbare ervaring en een met succes gevolgde opleiding. De minister wenst dat voortaan ook mensen met de nodige ervaring maar zonder diploma secundair onderwijs als energiedeskundige voor woningaudits erkend kunnen worden. Voorwaarde is dat de kandidaten, zoals andere kandidaten overigens, het getuigschrift behalen dat door het VIZO wordt uitgereikt. Het behalen hiervan kan na het slagen in een proef bij een van de SYNTRA's. Aldus worden mensen gewaardeerd voor de geleverde inspanningen en de opgedane ervaring. Het betreffende besluit wordt nu voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.

Het besluit van 17 juni 2005, dat in het Belgisch Staatsblad op 5 augustus 2005 is gepubliceerd, regelt twee zaken:

Enerzijds de energieaudit voor eengezinswoningen. Met zo een energie-audit wordt uitgezocht waar de grote energievreters zich bevinden en biedt dus een antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in de woning kan worden bespaard. Verbeteringsvoorstellen worden gerangschikt volgens besparingsmogelijkheden. De bevindingen worden uiteengezet in een verslag.

Anderzijds de erkenning van energiedeskundigen die aan drie voorwaarden dienen te voldoen, met name een getuigschrift behalen, over een diploma secundair onderwijs beschikken en een verklaring op eer naleven.

Bij de door het VIZO georganiseerde opleidingen is de voorbije maanden gebleken dat een aantal kandidaten (totnogtoe 7 op 140 of 5%) niet voor erkenning in aanmerking komt, bij gebrek aan een diploma secundair onderwijs maar toch met goed tot uitstekend resultaat tot gevolg de proef heeft afgelegd.

De opleiding tot energiedeskundige bestaat uit een vrijblijvend theoretisch deel (6 sessies van 4 uur), een verplicht praktisch gedeelte (4 sessies van 4 uur) en een examen (2 sessies 4 uur). Ter beoordeling dient onder andere een energie-audit in een woning te worden uitgevoerd.

Enkel energiedeskundigen die door het Vlaamse gewest erkend zijn, zullen een factuur kunnen afleveren die recht geeft op een fiscale premie. Minister Peeters wenst dat voortaan ook mensen met de nodige ervaring maar zonder diploma secundair onderwijs als energiedeskundige voor woningaudits erkend kunnen worden. Hierdoor wordt het aanbod aan energiedeskundigen uitgebreid, zonder de betrouwbaarheid van de woningaudits ook maar enigszins in het gedrang te brengen.

"Als het kwaliteitsniveau van de audits gegarandeerd wordt op een andere wijze dan via het secundair onderwijs, met name door gevolgde opleidingen en opgedane ervaring, dan moet men in een dergelijk geval ook als energiedeskundige voor woningaudits erkend kunnen worden. Dat is goed voor de betrokkenen. En dat is ook goed voor de markt van energieaudits, die nood heeft aan genoeg erkende deskundigen, om" volgens de minister "gezinnen toe te laten gebruik te maken van het fiscaal voordeel bij het laten uitvoeren van een woningaudit door een energiedeskundige."

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02-552 66 00
Gsm: 0477-38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1143777608663&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht