Gemeente Schiedam


Subsidiebeleid verschilt per gemeente

De Schiedamse gemeenteraad heeft geen kaders gesteld voor de inzet van subsidies en de wijze van sturing die de gemeente op de instellingen hanteert. De Vlaardingse raad is vanaf 2000 nadrukkelijk betrokken bij de verbetering van het subsidie-instrument.

Op dit verschil is de Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen (RKC) gestoten tijdens haar onderzoek naar het subsidiebeleid in beide gemeenten. Het onderzoek is in de periode oktober 2005 t/m met januari 2006 gehouden. De rapportage wordt binnenkort overhandigd aan de beide gemeenteraden.

De RKC heeft ook geconstateerd dat er in Schiedam relatief weinig sturing en regie plaatsvindt door het ambtelijk management en college op de uitvoering van het subsidieproces. Het Vlaardings college heeft een inhoudelijke herijking van het subsidiebeleid gedaan om de relatie tussen beleidsprioriteiten en inzet van subsidie aan te scherpen. Als gevolg hiervan zijn verbeteringen in het subsidiebeleid aangebracht en is het inhoudelijke beleid aangescherpt.

In beide gemeenten staat de totstandkoming van het jaarlijks subsidiebudget veelal los van de formulering van de prestaties die instellingen dienen te leveren .

Aanbevelingen

De RKC adviseert de Vlaardingse gemeenteraad om de strategische sturing op het subsidie-instrument te versterken. Het college wordt onder meer geadviseerd een expliciete koppeling te leggen tussen de omvang van het subsidiebudget en de te leveren prestaties en de inhoudelijke sturing te verbeteren.

De Schiedamse gemeenteraad krijgt o.a. als aanbeveling v ast te stellen welke verbeteringen noodzakelijk zijn in het subsidiebeleid en de wijze waarop deze verbeteringen door de raad gevolgd gaan worden. Het college van deze gemeente krijgt onder meer de aanbeveling om voor centrale regie binnen de gemeente te zorgen naast de verbetering van het subsidiebeleid.

De totstandkoming van het rapport

Het onderzoek is o.a. gevoed met de uitkomsten van een brede enquête onder gesubsidieerde instellingen en een rondetafelbijeenkomst met instellingen. Tevens is een aantal concrete dossiers geanalyseerd.

De rapporten zijn in concept vorm voorgelegd aan zowel het ambtelijk management en het college van beide gemeenten. De reacties, die terug te vinden zijn in de rapporten, gaven de commissie geen aanleiding wijzigingen aan te brengen.

Het vervolg

Het rapport zal in beide gemeenten in een openbare vergadering van een raadscommissie worden behandeld. De RKC kan dan onderzoeksinhoudelijke vragen beantwoorden van en verduidelijkingen geven aan de leden van de raad. Daarmee is het rapport overgedragen aan de raad en is de rol van de RKC voor dit onderzoek afgelopen. Het is vervolgens aan de raad wat ze met het rapport doet.
De Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen is één van de instrumenten in het kader van de controlerende taken van de raad. De RKC doet onderzoek naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De RKC rapporteert aan de gemeenteraad.