Gemeente Helden

Wijziging huursubsidie per 1 januari 2006

Vangnetregeling vervalt

Tot nu toe voerde het ministerie van VROM de huursubsidie uit. Vanaf 1 januari 2006 gaat de Belastingdienst (afdeling Toeslagen) de huurtoeslag uitvoeren. De naam huursubsidie verandert in huurtoeslag.

Vóór 2006 liep het huursubsidiejaar van 1 juli tot 1 juli.

Het subsidiejaar voor de huurtoeslag loopt van 1 januari tot 1 januari. Er wordt gekeken naar uw huidige inkomen, niet meer naar het inkomen van het voorgaande jaar. De Belastingdienst werkt met maandelijkse voorschotten op basis van het gemiddelde geschatte inkomen voor dat jaar. Na afloop van het jaar controleert de Belastingdienst aan de hand van het vastgestelde inkomen de verstrekte voorschotten en volgt een eindafrekening. Daarom is het van groot belang om uw actuele geschatte inkomen zo nauwkeurig mogelijk in te vullen en wijzigingen direct door te geven. Zo voorkomt u dat u achteraf huurtoeslag moet terugbetalen. Wijzigingen in uw situatie moet u direct aan de Belastingdienst doorgeven, zodat zij de huurtoeslag aan uw actuele situatie kunnen aanpassen. De toeslag wordt per maand betaald.

De Belastingdienst kan alleen tijdig betalen als zij uw aanvraagformulier vóór 1 november 2005 hebben ontvangen. De eerste betaling kan dan eind december plaatsvinden.

Omdat de Belastingdienst bij de huurtoeslag uitgaat van het actuele inkomen, is er geen noodzaak meer voor de vangnetregeling huursubsidie. De regeling vervalt met ingang van 1 januari 2006.

De miljoenen huishoudens die nu al huursubsidie ontvangen, hebben in september automatisch een aanvraagformulier voor de huurtoeslag 2006 van de Belastingdienst ontvangen. Ook huishoudens van wie de Belastingdienst op basis van eerdere inkomensgegevens inschat dat ze mogelijk recht hebben op huurtoeslag, ontvangen automatisch een aanvraagformulier.

Heeft u geen aanvraagformulier ontvangen en denkt u wel in aanmerking te komen voor deze toeslag, dan kunt u zelf een formulier opvragen bij de BelastingTelefoon: 0800-0543 op maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een aanvraagformulier downloaden van internet: www.toeslagen.nl.

28-10-2005 13:17