Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 31 maart 2006

LPF boos over uitbesteden militair vliegtuigonderhoud

De Lijst Pim Fortuyn is boos dat Defensie zonder vooraf de Tweede Kamer te raadplegen, het voornemen heeft geuit het onderhoud van de F-16 motor uit te besteden aan een Italiaans bedrijf. "Dit is een in alle opzichten een strategische blunder van formaat. Het onderhoud en de gereedstelling van de Nederlandse krijgsmacht dient primair de taak te blijven van defensiepersoneel, zonodig met inschakeling van de Nederlandse industrie. Defensiepersoneel werkt vaak dag en nacht door om de uitgezonden collega's op vredesmissie van dienst te zijn. Die motivatie ontbreekt bij een Italiaans burgerbedrijf. Nog ernstiger is het ondergraven van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Als de expertise van het militaire motoronderhoud uit Nederland verdwijnt, maken de KLM en Stork Aerospace geen schijn van kans om het JSF-onderhoud ( 'maintenance valley') voor Europa binnen te halen. Italië is nota bene de grootste concurrent, die in 2002 een dag te laat na Nederland in het JSF-project stapte", aldus LPF-woordvoerder Mat Herben. De LPF eist opheldering van minister Kamp over het voornemen en wil weten wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse werkgelegenheid en het JSF-project. "De Italianen hebben helemaal geen ervaring met F-16 onderhoud. Ze hebben alleen een klein aantal F-16 toestellen gehuurd, omdat de Eurofighter ernstig is vertraagd. Het is onvoorstelbaar dat Defensie zich laat inpakken door een scherpe offerte, zonder met het brede Nederlandse belang rekening te houden. Goedkoop is hier echt duurkoop."

Vragen van het lid Herben (LPF) aan de Minister en Staatssecretaris van Defensie over het voornemen het motoronderhoud van de F-16 uit te besteden aan een Italiaans bedrijf.


1. Is het juist dat Defensie overweegt het onderhoud van de F-16 motor te gunnen aan een Italiaans bedrijf? (Financieel Dagblad, 31 maart 2006)
2. Waarom heeft u de Tweede Kamer niet van dit voornemen op de hoogte gebracht?
3. Wat zijn de personele consequenties van dit voornemen voor het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Luchtmacht.
4. Wat zijn de gevolgen voor het project 'Maintenance Valley'?
5. Is hierover overleg gepleegd met het ministerie van Economische Zaken?
6. Is het juist dat Defensie de Nederlandse industrie niet langer van militair-strategische betekenis acht?
7. Zo ja, wat verzet zich dan nog tegen het van de plank kopen van gevechtsvliegtuigen en schepen?




Lijst Pim Fortuyn