Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

24 maart 2006

Waarom de taalkunde Leiden nodig heeft

Academische Opening Leiden University Centre for Linguistics

Op 31 maart en 1 april 2006 viert het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) zijn opening met een symposium: Structure and variation in the languages of the world. Het LUCL verenigt het taalkundig onderzoek in de Faculteit der Letteren. Voor het symposium zijn vier topwetenschappers uit Europa en Amerika uitgenodigd die ieder één of meerdere lezingen zullen geven.

Op de eerste dag van het openingssymposium spreken Ton van Haaften, vice-rector van de Universiteit Leiden, Geert Booij, decaan van de Faculteit der Letteren en Vincent van Heuven en Jos Schaeken, de huidige co-directeuren van het LUCL. Daarna zal Bernard Comrie (Max-Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig) een algemene toespraak houden met de titel Why linguistics needs Leiden.

Als gastsprekers voor de tweede dag zijn vier topwetenschappers uitgenodigd. John A. Lucy (University of Chicago) zal spreken over de relatie tussen talige diversiteit en cognitie, Neil Smith (University College London) over de relatie tussen taal en brein, Marianne Mithun (University of California, Santa Barbara) over de relatie tussen prosodie en syntaxis. Bernard Comrie zal het symposium afsluiten met een lezing over leenwoord-typologie, de wijze waarop talen die meer en minder van elkaar verschillen, woorden aan elkaar ontlenen.

Het LUCL is voortgekomen uit meerdere groepen taalkundigen in Leiden, die voorheen deel uitmaakten van de onderzoeksinstituten CNWS en ULCL. Op het ogenblik bestaat het centre uit zon 50 senior onderzoekers, meer dan 20 postdocs en circa 50 aios; hiermee is het een van de grootste taalkunde-instituten in Nederland. Het LUCL heeft een groot aantal projecten onder zijn hoede, waaronder een Spinoza-project en meerdere Veni-, Vidi- en Vici-projecten, gefinancierd door NWO. Het instituut maakt deel uit van de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT).

De titel van het symposium, Structure and variation in the languages of the world, is niet toevallig ook de naam van het onderzoeksmasterprogramma dat door LUCL wordt verzorgd. Leiden is bij uitstek geschikt om de variëteit en structuur van de talen van de wereld te onderzoeken, omdat er een ongeëvenaarde expertise op het gebied van (vooral) vele exotische talen aanwezig is.


---------------------