Peil.nl

Persbericht: 30 maart 2006.

In een onderzoek in opdracht van de NOS onder 800 personen is op 30 maart 2006 via pei.nl vastgesteld wat de reactie van Nederland is op het mogelijk lijsttrekkerschap van Rita Verdonk van de VVD.. .
Verdonk heeft grotere electorale potentie dan Rutte

Uit het vandaag gehouden onderzoek blijkt dat onder de huidige VVD-kiezers weinig verschil in voorkeur is voor Verdonk of Rutte als lijsttrekker voor de VVD. Maar onder de rest van het electoraat is de electorale positie van Verdonk duidelijk sterker. Dat is met name het geval onder de kiezers die erover denken de partijen van Wilders of Pastors te stemmen.


- 53% vindt Verdonk een goede kandidaat voor het lijsttrekkerschap en 35% niet. Zij die op dit moment al aangeven VVD te zullen stemmen zeggen voor 73% haar een goede kandidaat te vinden en 23% niet. Maar ook van de kiezers van linkse partijen geeft ongeveer 40% aan dat ze Verdonk een goede kandidaat vinden voor het lijsttrekkerschap van de VVD.


- Als de Nederlandse kiezers moeten kiezen tussen Rutte en Verdonk dan zegt 36% Rutte en 34% Verdonk. Van degenen die in 2003 VVD hebben gestemd is de verhouding 46% Rutte en 43% Verdonk. Kiezers links van de VVD zeggen wat vaker Rutte dan Verdonk. Kiezers rechts van de VVD zeggen beduidend vaker Verdonk dan Rutte.


- Op de vraag of men de VVD een (vrij grote, grote of heel grote) kans geeft op een stem als Verdonk de lijsttrekker is zegt 20% ja en 67% nee. Bij Rutte zijn deze cijfers 16% ja en 74% nee. Er is een groot verschil bij mensen die zichzelf "gematigd rechts" noemen en mensen die zich "rechts" noemen. (De VVD heeft bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen 18% van de stemmen gekregen).
Als men "gematigd rechts" is dan geeft 35% aan dat er een kans is dat men VVD stemt als Verdonk de lijsttrekker is en 49% niet. Als men "rechts" is dan zijn de cijfers 55% en 25%. Bij Rutte zijn de cijfers duidelijk anders. Is men "gematigd rechts" en is Rutte de lijsttrekker dan geeft 34% aan dat er een kans is dat men VVD stemt en 51% niet. Bij "rechts" zijn deze cijfers 35% ja en 57% niet.


- Als men moet kiezen tussen Bos, Balkenende en Verdonk als premier dan scoort 23% Verdonk (net zoals Balkenende). Moet men kiezen tussen Bos, Balkenende en Rutte dan scoort Rutte 15% (en Balkenende 29%). Ook hier zien we een groot verschil tussen gematigd rechtse en rechtse kiezers. Van de gematigd rechtse kiezers wil 36% dan dat Verdonk de premier wordt en bij de rechtse kiezers is dat 51%. Bij de gematigd rechtse en rechtse kiezers scoort Rutte steeds 28%.
37% van de Nederlanders wil absoluut niet dat Verdonk de premier wordt. Bij Rutte is dat 31%. (Voor Bos is dat percentage trouwens 39% en voor Balkenende 48%).

De uitslag laat dus zien dat bij de huidige VVD-kiezers Rutte en Verdonk in feite vrijwel gelijk scoren. Maar de electorale potentie van Verdonk voor niet-VVD kiezers van dit moment is duidelijk groter dan van Rutte. Dat kan op dit moment (al) 5 tot 7 zetels schelen. Die komen dan met name van rechts van de VVD (Wilders en Pastors, die de helft van hun electorale potentie kwijtraken aan

de VVD), waar Verdonk veel beter scoort dan Rutte. Maar ook komen er wat meer kiezers van het CDA als Verdonk de lijsttrekker is dan als Rutte dat is.

www.peil.nl is een samenwerkingsverband tussen No Ties bv uit Monnickendam, specialisten in online onderzoek, en Maurice de Hond (View/Ture bv). Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de NOS.


---- --