Gemeente Tilburg
Datum
30 maart 2006
Huis-aan-huisflyer over risicoŽs hennepteelt in heel Tilburg
Begin april laat de gemeente Tilburg in heel de stad een flyer huis-aan-huis bezorgen die gericht is op het terugdringen van hennepteelt. Deze actie past in de afspraken die in oktober 2005 zijn vastgelegd in een convenant tussen de gemeente Tilburg, politiedistrict Tilburg, openbaar ministerie, de woningcorporaties: Stichting Wonen Breburg, TBV Wonen, TIWOS (Tilburgse Woonstichting) en Woningstichting St. Lambertus, Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse en Essent Netwerk B.V. Deze partijen hanteren sindsdien een sluitende aanpak om de thuisteelt van wiet terug te dringen en henneptelers stevig aan te pakken. De aanpak van hennepthuisteelt is bovendien een aanbeveling van de commissie Fijnaut en onderdeel van het programma Tilburg Veilig.
Slechte invloed op de leefomgeving Hennep telen is een misdrijf en dus strafbaar. In 2005 zijn er door de politie binnen het district Tilburg 255 hennepkwekerijen opgerold. In totaal zijn er 51.019 hennepplanten en 36.183 stekken ontdekt.
Hennepkwekers zorgen voor overlast in woningen en maken buurten onveilig. Jaarlijks ontstaat er in Tilburg door het illegaal omleiden van elektriciteit bij hennepteelt brand, als gevolg van kortsluiting of verhitting. Ook veroorzaken hennepkwekers schade en overlast door lekkages, stank en schimmelvorming. Er ontstaan spanningen of angstgevoelens bij bewoners die hier overlast van ondervinden. Dit alles heeft ook een slechte invloed op de opgroeiende kinderen.
Vervelende gevolgen voor kwekers Politie en Openbaar Ministerie rollen verboden hennepkwekerijen op en zullen verdachte(n) vervolgen. Zij leggen beslag op de kwekerij en melden geconstateerde fraude bij de Belastingdienst en/of Sociale Dienst. Het Openbaar Ministerie vordert genoten inkomsten uit de hennepkwekerijen terug. Wie wordt vervolgd, krijgt een strafblad. Als er sprake is van een ongezonde en dus ongewenste situaties in aanwezigheid van kinderen worden ook Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming geïnformeerd.
Ontbinding huurovereenkomst De regel is dat wanneer er in een corporatiewoning een hennepkwekerij wordt ontdekt, de woningcorporatie besluit tot een start van een procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst. Bovendien moeten huurders de aangerichte schade herstellen en komen zij twee jaar lang niet in aanmerking voor een andere corporatiewoning.
Kosten worden verhaald Essent Netwerk bv. berekent bij illegaal afgetapte elektriciteit de gemaakte kosten, sluit de stroom af en verwijdert de meter. De hennepkweker moet eerst betalen voordat het energiebedrijf de stroom weer aansluit. De gemeente past bestuursdwang toe. Dat betekent dat de kosten voor het opruimen van een hennepkwekerij worden verhaald op de hennepkweker. Verder vordert de gemeente bij fraude met de bijstandsuitkering de uitkering terug en gaat zo mogelijk over tot de definitieve beëindiging van de uitkering.
Maatregelen De partijen uit het hennepconvenant voeren daarnaast een aantal concrete maatregelen uit om het aantal hennepkwekerijen terug te dringen, zoals: het gezamenlijk ontmantelen van hennepkwekerijen, het bestraffen van personen die zich schuldig maken aan hennepteelt en het vergroten van de efficiency en effectiviteit in de aanpak door een heldere visie en een duidelijke taakverdeling.
Informatie voor de pers:
Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, 013-542 99 52
Monique van der Blom, Themacommunicatie, 013-542 98 70
---- --