Ingezonden persbericht
--
Persbericht
Amsterdam, 30 maart 2006
Basis van Google Nieuws breder dan bedrijf zelf zegt
De database waarop de jonge nieuwsservice Google Nieuws is gebaseerd bestaat uit aanzienlijk meer dan de vierhonderd nieuwsbronnen waarop het bedrijf zichzelf beroept. Voor meer dan vijftig procent gaat het daarbij om niet-traditionele media (niet-kranten). De samenstelling is daarnaast vrij onevenwichtig: onbekende sites worden als nieuwsbron opgevoerd terwijl andere bronnen links blijven liggen. Dat blijkt uit een test in InformatieProfessional, vakblad voor informatiewerkers, dat morgen verschijnt.
Door het onderzoek van het vakblad is voor het eerst sinds de introductie eind januari in Nederland en Vlaanderen een lijst met door Google Nieuws geraadpleegde bronnen beschikbaar. Het bedrijf zelf claimt vierhonderd bronnen te volgen, dat wil zeggen van uur tot uur - volgens Google zelfs elk kwartier - opnieuw te indexeren, maar geeft deze niet vrij. Auteur Jeroen Bosman, werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht, achterhaalde voor InformatieProfessional vierhonderd bronnen van Google Nieuws maar meldt erbij dat zijn overzicht nog niet compleet is.
Tot de bronnen behoren de sites van de landelijke en regionale dagbladen in Nederland en Vlaanderen, maar ook die van weekbladen en magazines uit allerlei hoeken: sport, techniek, maatschappij, jongeren, economie. Google heeft duidelijk moeite gedaan om de verschillende geledingen van de Belgische en Nederlandse maatschappij vertegenwoordigd te laten zijn. Soms lijkt dat erg ver te gaan, zoals bij het opnemen van de 'Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders'. Maar een populaire nieuwssite voor jongeren als Spunk.nl zit er weer niet in.
Meer in het algemeen valt op dat ouderen, jongeren en etnische minderheden in Google Nieuws vrij slecht bediend worden met speciaal op hen gerichte nieuwsbronnen. Ook ministeries en politieke partijen ontbreken, vreemd genoeg met uitzondering van de Vlaamse Linkse Socialistische Partij.
Op de vraag hoe Google de bronnen op het spoor is gekomen en welke criteria gelden bij de - volautomatische - selectie ervan, kon het bedrijf voor het verschijnen van het artikel geen antwoord geven. Google Nieuws clustert gelijksoortige nieuwsberichten. Dit gaat niet altijd helemaal goed, waardoor belangrijke kleine verschillen in de berichtgeving verloren kunnen gaan.
Wie in februari een zoekactie deed in Google Nieuws zocht in ruim 320.000 berichten, zo blijkt uit het onderzoek. Het totaal voor de vierhonderd bronnen die InformatieProfessional kon vinden is echter nog niet de helft daarvan. Daarom, en omdat laatstgenoemde vierhonderd relatief makkelijk konden worden opgespoord, lijkt het aantal bronnen dat Google noemt een flinke onderschatting.
Google Nieuws is overigens niet de snelste nieuwsbron, volgens auteur Jeroen Bosman. Teletekst is vaak één tot enkele uren sneller. En wie diepgravend en verder dan dertig dagen terug nieuws wil doorzoeken is aangewezen op onder meer de online krantenarchieven.