---
PERSBERICHT
Nummer: 060... LM
Datum: 29 . maart 2006
Eerste fase verwijderen verontreinigde bagger
Dokkumer Ee afgerond
Het weghalen van circa 9.000 m3 verontreinigde bagger (klasse 3) uit de Dokkumer Ee tussen Leeuwarden en Dokkum is vandaag afgerond. De bagger is per schip naar het provinciale baggerslibdepot Meersloot te Warten worden afgevoerd.
In verband met het naderende (plezier)vaarseizoen en de benodigde voorbereidingen heeft de provincie in overleg met de aannemer besloten het verwijderen van de rest van het verontreinigde slib (klasse 4) uit te stellen tot de herfst. Het weghalen van deze 34.900 200 m3 verontreinigde baggerspecie is namelijk een stuk moeilijker uit te voeren, omdat extra maatregelen nodig zijn die verspreiding van de verontreinigde baggerspecie moeten voorkomen. Mogelijk zal de vaarweg zelfs tijdelijk worden gestremd. De kans is aanwezig dat de werkzaamheden uitlopen. Omdat de provincie overlast voor vaarweggebruikers zoveel mogelijk wil voorkomen is daarom besloten deze baggerwerkzaamheden na het vaarseizoen uit te voeren.
De baggerspecie zal per vrachtwagen worden afgevoerd naar het provinciale depot Meersloot. Dit betekent dat er bij de Dokkumer Ee overslaglocaties ingericht gaan worden, en dat er het nodige vrachtverkeer zal plaatsvinden (ca. 250 vrachten t.b.v. afvoer slib). De kosten voor het verwijderen van de verontreinigde klasse 3 en 4 bagger zullen ruim E E 300.000,= bedragen.
Meerjarenplanning
Het baggeren van de Dokkumer Ee zal verspreid over meerdere jaren plaatsvinden. Vanaf 2007 wordt de schone en vrijwel schone bagger uit de Dokkumer Ee verwijderd. Naar verwachting wordt in totaal zo'n 100.000 m3 baggerspecie verwijderd om de vaargeul vrij te maken. Momenteel worden de mogelijkheden voor hergebruik van deze bagger onderzocht. Zo kunnen hoge kosten voor opslag en transport van bagger worden voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of baggerspecie uit de Dokkumer Ee gebruikt kan gaan worden om de terp van voormalig klooster Klaarkamp nabij Sijbrandahuis in ere te herstellen. "We kijken altijd of we werk met werk kunnen maken en de bagger kunnen toepassen in het gebied", aldus gedeputeerde Baas. "Ook de Hier biedt straks de Centrale As biedt hier straks misschien mogelijkheden". Er wordt ook onderzocht of baggerspecie uit de Dokkumer Ee gebruikt kan gaan worden om de terp van voormalig klooster Klaarkamp nabij Sijbrandahuis in ere te herstellen.
---- --
Provincie Friesland