Ingezonden persbericht
(24 maart 2006 - Bericht van Pleincollege Eckart, Eindhoven)
P E R S B E R I C H T
30 maart: leerlingen bereiden Wereldmaaltijd op Eckart College
Eindhoven, 24 maart 2006 -
Op donderdag 30 maart 2006 wordt op het Pleincollege
Eckart in Eindhoven een Wereldmaaltijd geserveerd. De
maaltijd, waaraan zo'n 150 gasten zullen aanschuiven, wordt
bereid door leerlingen van het Pleincollege.
Een maaltijd die helpt!!
In een Wereldmaaltijd worden niet meer ingredienten verwerkt
dan de hoeveelheden, die per persoon per dag beschikbaar
zijn, als al het beschikbare voedsel wereldwijd eerlijk zou
worden verdeeld. Toch bestaat de maaltijd uit drie gangen!
Deze maaltijd helpt echter niet alleen bij de bewustwording
van die (on)eerlijke verdeling: leerlingen van het
Pleincollege Eckart vullen hun jaarlijkse actiedag in met
deze maaltijd, die zij op school bereiden en aan familieleden
en bekenden zullen serveren tussen 18:00 en 20:00 uur. Een
groep van ongeveer dertig leerlingen uit de leerjaren 3, 4 en
5 gaan dit organiseren, tezamen met drie docenten. Zij zijn
ook degenen die zelf op zoek gaan naar 'sponsors' voor en
deelnemers aan deze maaltijd. Het aantal tafelgasten ligt
rond de 150. Omdat er per persoon een bedrag van 10 euro
wordt betaald, zal er voldoende geld overblijven om een
flinke bijdrage te leveren aan de doelen die de hele school
die dag ondersteunt: een project in India ('Varanasi') van
Frans Baartmans en een project in Chinandega (Nicaragua).
In de Wereldmaaltijd zullen voornamelijk biologisch geteelde
producten worden verwerkt. Geimporteerde ingredienten worden
zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel (Fair Trade
en Max Havelaar keurmerk).
Deelnemers worden tijdens de maaltijd ge-informeerd over de
voedselproblematiek in de wereld, maar ook worden zij
geamuseerd met muziek, zang, dans en poezie, door
vertegenwoordigers van diverse culturele achtergronden. Zo
wordt het voorgerecht door enkele Turkse moeders gemaakt, het
hoofdgerecht wordt afgestemd op de Indiase keuken en het
nagerecht op de Caribische. De hele maaltijd is vegetarisch
en wordt besloten met Fair Trade koffie. Het wordt ook een
sfeervolle maaltijd: er is Chinese muziek, een van de
leerlingen speelt accordeon, een Turkse jongen zal zingen
zoals hij dat in de moskee ook doet en een groep Turkse
meisjes zal een feestelijke dans opvoeren.
Voedsel genoeg!
De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger
iedere dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Honger in
de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke
verdeling. Op basis van recente productiecijfers van de FAO,
de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties,
heeft Stichting WereldDelen uitgerekend hoeveel voedsel er
elke dag per wereldbewoner beschikbaar is. En dat is erg
veel!! 2344 gram per persoon per dag. De FAO schat dat de
aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de
huidige wereldbevolking. Bij een eerlijke voedselverdeling
zijn per wereldbewoner de volgende hoeveelheden voedsel per
dag beschikbaar: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268
gram ma�s, 60 gram gerst, 68 gram overige granen,
145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25
gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50
gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis en 50 gram
(keuken)olie.
-------
Noten voor de pers
- Contactpersoon voor het Eckart College is de heer M. Engel
(docent en mede-initiatiefnemer): 040-2123609
- Algemene informatie over het concept Wereldmaaltijd is
verkrijgbaar bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame
Ontwikkeling, 040-2910295
- Uitvoerige informatie over de Wereldmaaltijd is
beschikbaar op http://www.omslag.nl/voedsel.htm