Universiteit van Amsterdam


Lezingenreeks Universiteit van Amsterdam met laatste stand van het Rembrandt-onderzoek

Rembrandt 2006: vier eeuwen onsterfelijk

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn werd geboren. De Universiteit van Amsterdam (uvA) organiseert daarom een serie lezingen over leven en werk van de grote meester, en presenteert de laatste stand van het wetenschappelijk Rembrandt-onderzoek. De lezingen zijn gekoppeld aan verschillende tentoonstellingen, publicaties en andere activiteiten die dit jaar plaatsvinden.

In de lezingenreeks 'Rembrandt 2006: vier eeuwen onsterfelijk' presenteren vier Amsterdamse historici de nieuwste stand van het wetenschappelijk onderzoek naar Rembrandt en zijn kunst. Emeritus-hoogleraar Ernst van de Wetering, leider van het Rembrandt Research Project, bespreekt in de eerste twee lezingen respectievelijk de reputatie van de kunstenaar en diens eigen kunstopvatting. Van de Weterings opvolger prof. Eric Jan Sluijter bespreekt eerst Rembrandts omgang met de traditie in het schilderen van mythologische taferelen en het naakt, en daarna zijn artistieke ambities. Marten Jan Bok gaat op zoek naar de samenhang tussen leven en werk van de kunstenaar en tracht een antwoord te vinden op de vraag of Rembrandt al dan niet actief aan zijn eigen 'imago' heeft gewerkt. De historicus Paul Knevel ten slotte, bespreekt de betekenis van Rembrandt als 'nationaal icoon'.

Uit deze zes lezingen zal duidelijk naar voren komen welke vooruitgang er in de afgelopen jaren in het wetenschappelijke Rembrandt-onderzoek is geboekt. De Universiteit van Amsterdam speelt in dit onderzoek van oudsher een leidende rol en legt hierover verantwoording af in onder meer deze reeks inspirerende lezingen.

Programma

Donderdag 30 maart: Rembrandt: groot kunstenaar, maar hoe groot? Ernst van de Wetering

Donderdag 13 april: Rembrandts veronderstelde gedachten over kunst Ernst van de Wetering

Donderdag 11 mei: Rembrandt en de kunstenaarsbiografie Marten Jan Bok

Donderdag 14 september: Rembrandt en de klassieke oudheid: mythologie en naakt Eric Jan Sluijter

Donderdag 12 oktober: Wedijver, levensechtheid en uitdrukking van emoties Eric Jan Sluijter

Donderdag 9 november: Rembrandt: 'The making of...' Van miskend genie tot musicalheld Paul Knevel

Lokatie en toegang

Alle lezingen vinden plaats in een van de UvA-gebouwen in Amsterdam van 15.00-17.00 uur. Toegangsprijzen:

§ de hele reeks van 6 lezingen à ¤ 100,- § een combinatie van de eerste 3 lezingen à ¤ 65,- § een combinatie van de laatste 3 lezingen à ¤ 65,-


---

Meer informatie
Meer informatie over de inhoud van de lezingen en inschrijving: Afdeling contractonderwijs van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA: www.hum.uva.nl/rembrandt http://www.hum.uva.nl/rembrandt>, email contractonderwijs-fgw@uva.nl mailto:contractonderwijs-fgw@uva.nl>, tel. 020 - 525 4594 / 3670.