Ministerie van Financiën

Kamerbrief IMF-rapport Fiscal ROSC

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

BZ 2006-0099 M

Onderwerp

IMF-rapport Fiscal ROSC

Hierbij bied ik u een exemplaar aan van het IMF-rapport "Report on the Observance of Standards and Codes (ROSC) on Fiscal Transparency" en een apart aide mémoire getiteld "Suggestions regarding the fiscal framework". Beide documenten zijn opgesteld door een IMF-missie die eind vorig jaar een bezoek heeft gebracht aan Nederland om de begrotingssystematiek te analyseren.

Het doel van deze missie was om te onderzoeken of Nederland voldoet aan de door het IMF opgestelde standaard inzake fiscal transparency op het gebied van a) duidelijke verdeling van rollen en verantwoordelijkheden, b) publieke beschikbaarheid van informatie, c) transparantie in begrotingsvoorbereiding,

begrotingsuitvoering en -verantwoording en d) onafhankelijke waarborgen van integriteit. Het IMF is op alle aspecten van deze standaard lovend over de Nederlandse begrotingssystematiek.

Daarnaast heeft het IMF ook breder gekeken naar het begrotingsbeleid. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar a) de systematiek van de uitgavenkaders, b) lagere overheden, het FES en het agentschapsmodel, c) het structurele EMU-saldo, d) de signaalwaarde voor het feitelijk EMU-saldo en e) de rol van het Centraal Planbureau in het begrotingsproces. De bevindingen over deze onderwerpen zijn gepresenteerd in een apart aide mémoire.

DE MINISTER VAN FINANCIEN