Utrecht toerisme en recreatie


- persbericht -

Zeven Utrechtse hotels gaan samenwerken met zeven Utrechtse musea:

Slapen tussen een miljoen

Utrecht, 29 maart 2006 - Zeven Utrechtse hotels gaan samenwerken met zeven Utrechtse musea. De musea richten de hotelkamers in met een (verwijzing naar) hun collectie. Vanaf
1 april aanstaande zijn de eerste kamers gereed. Dan is het mogelijk om in NH Utrecht en Holland Hotel Epping te slapen tussen een miljoen, in Park Plaza Hotel Utrecht te dommelen in de Oriënt Express of te dromen onder een sterrenhemel in Best Western Amrâth hotel.

De 7e hemel
Het samenwerkingsproject maakt onderdeel uit van de 7e hemel, het stadsevenement van Utrecht in 2006. 7 Utrechtse musea met ieder een unieke collectie hebben in en rond 2006 iets bijzonders te vieren. Een opening, een heropening na een grootscheepse verbouwing of een jubileumtentoonstelling. Ze hebben besloten met elkaar samen te werken zodat door de hele stad heen en het hele jaar door te zien en te merken zal zijn dat het een bijzonder museaal jaar is in Utrecht. De samenwerking vindt plaats onder de titel de 7e hemel. De musea grijpen het bijzonder jaar 2006 aan om buiten hun muren te treden en zichzelf aan meer mensen te laten zien. Dat doen ze onder andere door het inrichten van hotelkamers.

Wegdromen in de hemel op aarde
Het museumkamerproject zal vanaf 1 april starten. Niet alle museumkamers gaan tegelijkertijd open. Als eerste zullen de combinaties Geldmuseum/NH Utrecht en Holland Hotel Epping, Spoorwegmuseum/Park Plaza Hotel Utrecht en Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht/Best Western Amrâth hotel een bijzondere museale nacht bieden. De andere museum/hotelcombinaties volgen op korte termijn. Bij overnachting in een museumkamer ontvangt de hotelgast informatie over de stad, de 7e hemel en de musea. En er wordt ook een museumkaartje gratis of tegen korting aangeboden.

Voor meer informatie en boekingen zie www.de7ehemel.com. Wethouder Abrahamse is trots op dit bijzondere initiatief. 'Mensen krijgen de gelegenheid om in een speciale omgeving met typische 'eigenheden' van de Utrechtse musea kennis te maken. Wie wil zich bijvoorbeeld niet wanen in een sjieke slaapcoupé uit eind 19e eeuw - tussen Parijs en Constantinopel'.

Buiten de muren treden
De Utrechtse musea laten zichzelf niet alleen zien in de Utrechtse hotels. Op meerdere manieren treden ze dit jaar buiten hun muren. Dat doen ze door bijvoorbeeld uitvergrootte (verwijzingen naar) collectieonderdelen op hoge gebouwen in de stad te zetten. Zo sieren sinds 16 februari 7 meter hoge oren van nijntje een flat op de Neude ter gelegenheid van de opening van het dick bruna huis. Andere 'sokkels' zullen in de loop van het jaar volgen. En in de zomer van 2006 zal er een bijzonder zomerevenement georganiseerd worden dat 7 weken lang zal duren. Als de musea sluiten, opent het festivalterrein...

Bijlage

Een korte omschrijving van de 7 samenwerkende musea, ieder met een unieke collectie en in bijzondere monumentale huisvesting:


1. Het Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum heeft onlangs een enorme metamorfose ondergaan, en is omgetoverd tot een unieke dynamische cultuurattractie die op verrassende wijze de belangrijkste nationale treincollectie presenteert. Het vernieuwde museum heeft inmiddels de ToerNed Attractie Award 2005 gewonnen: de prijs voor de beste attractie van Nederland in 2005. De entree van het museum wordt gevormd door het 19e eeuwse Maliebaanstation, geheel in oude luister hersteld. Daarachter staat een groot nieuw museumgebouw, ontworpen als een moderne variant van een 19e eeuwse spoorwerkplaats. Hier kunnen bezoekers, van jong tot oud, in drie grote dichte studio's, ook wel werelden genoemd, de hoogtepunten van de geschiedenis van de trein beleven. Alle zintuigen komen aan bod. In de maand juni opent het Spoorwegmuseum de grote zomertentoonstelling: Vuurvreters en Krachtpatsers. Een interactieve en energieke experience over stoom, energie en beweging.


2. Centraal Museum & dick bruna huis
Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk misschien wel beroemder dan de Rietveldstoel en dat is nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. Nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. Vanaf 18 februari 2006 is het werk van Dick Bruna permanent te zien in het dick bruna huis.
Het dick bruna huis maakt onderdeel uit van het Centraal Museum. Dit museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijk museum in Nederland. Het bezit een rijke en gevarieerde verzameling oude, moderne en toegepaste kunst en bovendien mode en stadsgeschiedenis. Het Centraal Museum bezit verder de grootste collectie Rietveldontwerpen in de wereld.


3. Aboriginal Art Museum
Het Aboriginal Art Museum, op steenworp afstand van de Domtoren, is het enige museum in Europa waar kunst van Aboriginals verzameld en vertoond wordt. Het museum viert dit jaar haar eerste lustrum met de grootse jubileumtentoonstelling OPENING DOORS, geopend op 22 januari jl. Deze expositie luidt tevens de start in van de viering van 400 jaar Nederlands-Australische relaties.


4. Het Geldmuseum
Begin 2007 krijgt Utrecht er een nieuw museum bij: het Geldmuseum. Hier worden de vragen 'wat doen mensen met geld?' En 'wat doet geld met mensen?' beantwoord. Het museum wordt gevestigd in het monumentale gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt. Bezoekers kunnen een blik werpen op de productie van de Nederlandse Euromunten; het geld stroomt letterlijk uit de machines.


5. Museum Catharijneconvent
Het Catharijneconvent, gevestigd in een fraai 16e eeuws kloostercomplex en een 19e eeuws grachtenpand, rondt dit jaar een grondige verbouwing af. Op 10 juni zal het museum weer geopend worden voor het publiek. Het Catharijneconvent vertelt met topstukken en een rijke aantrekkelijke collectie de fascinerende geschiedenis van het christendom in Nederland. De collectie bevat zowel protestantse als katholieke kunstvoorwerpen. Die combinatie maakt het museum uniek in de wereld.


6. Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement Dit museum is gevestigd in de middeleeuwse Buurkerk, en is de trotse bezitter van een van de belangrijkste collecties van automatische spelende instrumenten ter wereld. Het is vorig jaar na een ingrijpende verbouwing heropend. Nu is het museum klaar voor de viering van haar 50-jarig bestaan met de tentoonstelling 'Royal Music Machines': in samenwerking met musea als het Louvre en de Hermitage, brengt het museum een verzameling van de beroemdste koninklijke muziekautomaten uit de afgelopen 500 jaar samen. Deze tentoonstelling wordt op 13 april as geopend.


7. Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht Een bezoek aan de in 1853 gebouwde sterrenwacht, dat middenin het door Zocher ontworpen Singelplantsoen op een 16e eeuws bolwerk ligt, is voor jong en oud een belevenis. In oktober 2005 heeft het museum een nieuwe permanente expositie in het geheel gerenoveerde pand geopend.
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht werkt intensief samen met het Universiteitsmuseum, een veelzijdig wetenschapsmuseum. De heropening van de benedenverdieping 'Kennislab'-wetenschap in uitvoering- vindt plaats in april 2006. Begin 2007 worden de volledig gerestaureerde monumentale glazen kassen in de museumtuin, de Oude Hortus, na 100 jaar weer in gebruik genomen.