Geld voor innovatie in varkenssector
Via de speklap, karbonade of een saucijsje een bijdrage leveren aan
een betere gezondheid. Met dat doel voor ogen werkt de Stichting
Vitomega aan de ontwikkeling van een keten voor de productie en afzet
van Vitomega-varkensvlees. Dit varkensvlees bevat meer onverzadigde
vetzuren (omega 3 en omega 6) dan normaal varkensvlees. Het eten van
voedingsmiddelen met veel van deze vetzuren is gunstig voor de
gezondheid. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de stichting een
subsidie van ⬠100.000,-- gegeven voor de uitvoering van het project.
Ruim 12 procent van de Nederlandse varkensstapel bevindt zich in
Overijssel. Het provinciebestuur wil de sector stimuleren en
ondersteunen bij de ontwikkeling die zij moeten doormaken naar een
duurzame branche. Innovatieve projecten en versterking van de
ketensamenwerking zijn hierbij van groot belang om de concurrentie met
de Europese markt aan te kunnen.
In de stichting Vitomega hebben zich een aantal bedrijven uit de
varkensbranche verenigd, zoals varkenshouders, slachterijen en
slagers. Samen willen zij ervoor zorgen dat de positieve
onderzoeksresultaten, door aangepaste veevoeding bevat het
varkensvlees meer gezonde vetzuren, nu ook in de praktijk gerealiseerd
kunnen worden.
Provincie Overijssel