Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 30-03-2006

JUSTITIE VERZUIMT AANPAK NAZI-UITINGEN OP INTERNET KAMERMEERDERHEID WIL TEKST EN UITLEG JUSTITIE

Justitie doet te weinig aan extreem-rechtse uitingen op internet, ondanks de enorme groei hiervan. Dat vindt een kamermeerderheid van PvdA en CDA. De kamerleden Mirjam Sterk (CDA) en Aleid Wolfsen (PvdA) roepen daarom de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) dinsdag naar de Kamer en willen tekst en uitleg. Wolfsen: "Het roer moet nu definitief om bij Justitie"

Het tweetal reageert op uitlatingen van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) en de Anne Frank Stichting. Directeur Marco Hughes (MDI) vanavond (donderdag 30 maart) in de actualiteitenrubriek TWEEVANDAAG: "Politie en justitie doen helemaal niks. Van de afgelopen drie jaar lopen nog achttien aangiftes. We leveren kant-en-klare dossiers aan, maar er gebeurt niks. Dat is onacceptabel". Jaap van Donselaar, verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Anne Frank Stichting: "Als je het afzet tegen het aantal uitingen, dan is de actie van politie en jusitie verwaarloosbaar".

Justitie erkent in TWEEVANDAAG dat er te weinig aan rechts-extremisme op internet wordt gedaan en wijt dat aan capaciteitsproblemen en de voortschrijdende techniek. "Alles op internet neemt natuurlijk een vlucht. (..) Je loopt er als justitie altijd een stapje achteraan", zegt persofficier Nanette van Ditzhuyzen van het Parket Amsterdam. De kamerleden vinden deze uitlating onbegrijpelijk.

Gevaar
Het gevaar van extreem-rechts op internet is volgens deskundigen groot. "Het is een sluipend gif", zegt Justitie. Internetsocioloog Albert Benschop, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat het rechts-extremisme in potentie net zo gevaarlijk is als extreem-islamistische groeperingen : "Als je het vergelijkt met de normen die zijn toegepast bij de Hofstadgroep, dan zie je dat er ook op dit soort extreem-rechtse websites behoorlijk met de grenzen van de rechtsstaat wordt gespeeld". Benschop doelt op oproepen tot haatzaaien en het in de brand steken van moskeeën, waar -net als bij moslimfundamentalisten- een harde kern zeer ontvankelijk voor is.

Voorbeelden
Bekende extreem-rechtse websites zijn Stormfront, Nationale Alliantie, Gross Deutsches Vaterland, Odinsreich, Polinco en Holland Hardcore. Het gaat veelal om haatzaaiende, anti-semitische en racistische uitingen, die strafbaar zijn. Constant Kusters voorzitter van de extreem-rechtse partij Nederlandse Volksunie (NVU) in TWEEVANDAAG: "Voor de NVU is internet een belangrijk nieuw wapen."

Groei
Een willekeurig voorbeeld op de site van Nationale Alliantie: "Alle arabieren moeten terug naar de woestijn, alle Joden terug naar de hel". Ook wordt op sites opgeroepen tot brandstichting en geweld "ter verdediging van het vaderland". Verder worden racistische muziek en computerspelletjes aangeboden. In de afgelopen tweeëneenhalf jaar is het aantal geregistreerde bezoekers van Stormfront vier keer zo groot geworden. Internetsocioloog Albert Benschop: "Het is heel opvallend dat die extreem-rechtse sites geen strobreed in de weg wordt gelegd. Hierdoor kunnen ze een breed en vooral jong publiek trekken. (...) Het aantal deelnemers lijkt over de hele linie toe te nemen, zeker als je kijkt naar de levendigheid van de discussie". Marco Hughes (MDI): "Als dit soort uitingen op radio en tv zouden worden gedaan, staat half Nederland op z'n kop". Tegen Holland Hardcore is vandaag aangifte gedaan door het MDI.