Gemeente Bernheze


Woonmaatschappij Maasland en gemeente Bernheze maken prestatieafspraken

Bernhezer week 13 Woonmaatschappij Maasland.jpg

Op vrijdag 24 maart 2006 hebben Ben Wouters, namens Woonmaatschappij Maasland en Peer Verkuijlen, namens de gemeente Bernheze de prestatieafspraken over de samenwerking voor de realisatie van (een deel van) het woningbouwprogramma getekend.

De woningmarkt in de gemeente Bernheze staat onder druk. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de verandering van de bevolking. Er komen steeds meer kleine huishoudens en meer senioren. In de Woonvisie van de gemeente Bernheze (2005) is een woningbehoefte berekend van 1120 woningen voor de periode 2005-2015. Nieuwbouw is belangrijk voor de doorstroom en om meer woningen, waar een tekort aan is, toe te voegen.

Samenwerking
Voor de realisatie van (een deel van) het woningbouwprogramma zijn de gemeente Bernheze en Woonmaatschappij Maasland partners. Beiden hebben een belangrijke taak en verantwoordelijkheid op het gebied van het wonen. De gemeente heeft een algemene verantwoordelijkheid voor de huisvesting van haar inwoners. Woonmaatschappij Maasland richt zich in eerste instantie op het bereikbare en middeldure huur- en koopsegment en heeft een specifieke verantwoordelijkheid voor huishoudens die moeilijk zelfstandig in hun huisvesting kunnen voorzien. Om deze taak te kunnen uitvoeren zijn prestatieafspraken met de gemeente noodzakelijk.

Afspraken
De afspraken die nu vastgelegd zijn, gelden voor de komende vier jaar (2006-2010). Punten van aandacht de komende jaren zijn onder andere de woningvraag binnen de gemeente Bernheze en de realisatie van specifieke projecten waar wonen, welzijn en zorg samenkomen. In de verschillende kernen worden diverse projecten en activiteiten uitgevoerd waar ook in de vraag naar starterswoningen wordt voorzien.