Productschap Margarine


30.03.2006

VWA positief over MVO-risicoanalyses

In de loop van dit jaar verwacht de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) het meerjarenbeleid voor toezicht in de diervoedersector gereed te hebben. Op 17 maart jl. zijn diverse belangengroeperingen bij de VWA op bezoek geweest teneinde hun visie op het onderwerp te geven.

Tijdens deze middag presenteerde MVO de risicoanalyses die het voor voedermiddelen uit de plantaardige en dierlijke ketens heeft gemaakt. Oliezaden, oliën en vetten zijn bulkproducten waarvan de kwaliteit in standaardcontracten is geregeld. Voedselveiligheidsaspecten worden daarin vaak meegenomen, zoals bijvoorbeeld de toegestane voorgaande ladingen bij zeetransport van oliën en vetten uit de FOSFA-contracten.

Hoe dan ook, de voedselveiligheidsrisicos in de ketens van oliën en vetten zijn algemeen bekend en laten zich goed vangen in ketenanalyses op sectorniveau zoals die door MVO zijn gemaakt en zoals die in tweede instantie door de Europese olie- en vetsectoren (FEDIOL en EFPRA) zijn overgenomen. Bedrijven die actief zijn in de olie- en vetketens dienen de risicoanalyses te gebruiken om hun eigen HACCP-systeem mee te toetsen. Daarnaast bieden de risicoanalyses ook een goede basis voor toezicht door de autoriteiten op oliën- en vettenketens.

De VWA reageerde positief op dit idee en zal het naar verwachting meenemen in het te vormen beleid. De genoemde risicoanalyses zijn te vinden onder Kwaliteit en Voedselveiligheid - Risk Analyses.