Den Haag, 30 maart 2006

Vragen van de leden Kalsbeek en Dijsselbloem (PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de overdracht van AMK-dossiers

1. Hebt u kennisgenomen van het feit dat dossiers van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling bij verhuizing van de jeugdige op wie het dossier betrekking heeft, in sommige gevallen niet worden overgedragen of zelfs worden vernietigd?

2. Hebt u een betrouwbaar beeld van de praktijk, voor wat betreft het al dan niet overgedragen van AMK-dossiers? Zo ja, bestaat er zicht op de oorzaken die ten grondslag liggen aan het feit dat dossiers soms niet worden overgedragen?

3. Hebt u zicht op de frequentie en achterliggende oorzaken van het feit dat dossiers soms zelfs worden vernietigd in het geval dat een jeugdige op wie het dossier betrekking heeft, verhuist naar een andere regio? Zo ja, op welke gronden vinden deze vernietigingen van dossiers plaats?

4. Wat is de reden dat noch in de Wet op de Jeugdzorg, noch in het Privacyreglement van de Bureau's jeugdzorg bepalingen zijn opgenomen ten aanzien van de procedure bij overdracht van dossiers bij verhuizing van de cliënten van AMK's? Bent u bereid maatregelen te nemen om de overdracht van AMK-dossiers te reguleren? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u het eens met de stelling dat het onwenselijk is dat geen richtlijnen bestaan voor het overdragen van dossiers van AMK's bij verhuizing, opdat recht wordt gedaan aan artikel 11 lid 1 sub c van de Wet op de jeugdzorg en artikel 18 lid 5 van het Privacyreglement van de Bureau's Jeugdzorg? Zo ja, wat gaat u ondernemen om te kunnen garanderen dat ook, voordat het Elektronisch Kinddossier volledig is geïmplementeerd (eind 2007), dossiers van jeugdigen door AMK's worden overgedragen na verhuizing en niet langer worden vernietigd? Zo nee, waarom niet?

6. Is het op dit moment mogelijk om AMK's aansprakelijk te stellen voor het vernietigen van dossiers indien dit niet in het belang van de jeugdige en/of conform de wettelijke bepalingen gebeurt? Zo nee, bent u bereid hier regelgeving voor te ontwerpen?

Privacyreglement Bureau Jeugdzorg, Tekst en toelichting. MO-Groep. Utrecht. December 2004. Dit artikel bepaalt: "Het fungeren als een advies- en meldpunt kindermishandeling houdt, onverminderd de taken van de raad voor de kinderbescherming, de uitoefening van de volgende taken in: c. het binnen het bureau jeugdzorg overdragen van een zaak ten behoeve van de uitvoering van de in artikel 5, eerste lid, bedoelde taak;