Gemeente Rotterdam

Eind januari zijn alle Rotterdammers opgeroepen om hun Groene Duim op te steken voor de stad. Aan die oproep is ruimschoots gehoor gegeven. Meer dan 130 inzendingen kwamen binnen met voorstellen voor een mooiere buitenruimte in de eigen buurt.

Verenigingen, bewonersorganisaties en buurtbewoners konden hun goede en creatieve ideeën insturen voor de inrichting van bijvoorbeeld speelpleinen, buurtparkjes of binnentuinen. De beste ideeën kwamen in aanmerking voor een Groene Duim. Een onafhankelijke jury heeft zich over de inzendingen gebogen en uiteindelijk 35 projecten met een Groene Duim beloond. Wethouder Lucas Bolsius (o.a. Wijken en Buitenruimte), reikte op 29 maart een Groene Duim uit aan de winnende deelnemers van de campagne 'Rotterdam? Fleurt op!'.

De criteria die de jury hanteerde zijn te vinden op www.groeneduimen.nl. Ook alle plannen zijn te vinden op de website. De jury was trots op het initiatief van de Rotterdammers, al viel de hoeveelheid hekken en wipkippen wel in het oog. De jury hoopt dat bij de realisatie van de plannen nog wordt gekeken naar mogelijke alternatieven.

Aan de uitvoering van de plannen zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moeten alle deelnemers een uitgebreid plan van aanpak indienen. Zij kunnen hierbij hulp krijgen van het bedrijfsbureau van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting. Gemeentewerken ondersteunt de winnaars bij de realisatie van de plannen. Vooraf maken de gemeente en winnaars afspraken over het beheer na oplevering.

Bron: Bestuursdienst, 31-03-2006