Clusiusstichting

Agenda

Clusiuslezingen 29 maart 2006

Een middag met China: landschappen, tuinen, planten

Sprekers
Johannes Müller (Würzburg): Cultuurlandschappen van China Alison Hardie (Newcastle upon Tyne): Hemel, aarde en de mens: Chinese geloofssystemen en tuintraditie
Roy Lancaster (Eastleigh, Hampshire): Een eeuw Europese plantenjagers in China: 1900-2000

De dagvoorzitter is Clusiushoogleraar Erik de Jong. De voertaal is Engels.

Tijd en plaats
13.30 in de monumentale collegezaal (A144) van het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden, Steenschuur 25. Ontvangst na afloop.
Toegang is kosteloos, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Deze Clusiuslezingen zijn mede mogelijk gemaakt door de Hulsewé-Wazniewski Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Toelichting
De Clusius Lezingen hebben steeds hetzelfde thema: de tuin als raakvlak van cultuur en natuur. Daarbij zullen achterliggende vragen uit de geschiedenis van wetenschap, kunst en in brede zin cultuur belicht worden. Deze terreinen vertoonden in de tijd van Clusius, de grondlegger van de Leidse Hortus Botanicus, een sterke samenhang.

Het onderwerp van de Lezingen 2006 betreft de natuur, het landschap en de tuinen van China. De geografie van het uitgestrekte China bestaat uit een enorme variëteit aan natuurlijk landschappen. De flora behoort er tot de rijkste van de wereld met ongeveer 30.000 plantensoorten, ongeveer een tiende van de wereld flora. Veel van onze bekende tuinplanten komen oorspronkelijk uit China: de azalea, rododendron, camellia , hibiscus, pioenroos, chrysant en ginkgo. Nog steeds worden er nieuwe planten ontdekt en met succes opgekweekt voor tuin en park.

In de loop van hun beschaving hebben de Chinezen zelf op verschillende wijze gebruik gemaakt van wat tot hun beschikking stond aan klimaat, bodemsoort en landschappelijke ligging. Het Chinese cultuurlandschap dat ontstond bouwlanden, industrie, wegen, dorpen, steden, architectuur, tuin en parklandschappen vertelt een in het Westen nog onbekend verhaal van de intense relatie tussen natuur, landschap en mens. Berg en rivier, rots en water, boom en plant oefenen al honderden jaren een grote invloed uit op de Chinese cultuur. Tuinkunst, poëzie, landschapschilderkunst en kalligrafie zochten, innig met elkaar verbonden, naar de essentie van die natuur, naar orde en harmonie achter de verschijnselen.

De wereld van de Chinese tuin is dan ook te begrijpen als een filosofie, als een voortdurende meditatie over de positie van de mens in relatie tot de rijke natuur en het overweldigende landschap dat hem omgeeft.

(Foto's: Zhong Ming, uit Alison Hardie tr., Ji Cheng, The Craft of Gardens)

Voor inlichtingen over tuinreizen vanuit Nederland naar China: Travelinck

Programma 2006 Clusius Leerstoel Tuin- en landschapsarchitectuur