Vereniging Natuurmonumenten


MINISTERIE DOORKRUIST STREVEN NAAR DUURZAME SCHELPDIERVISSERIJ 28-03-2006

Ernstige bedreigingen voor de natuur Harlingen / Zeist, 27 maart 2006. Het plan van het Ministerie van LNV om de schelpdiervisserij op Ensis (zwaardschede) in de Noordzee kustzone en de handkokkelvisserij op de Waddenzee uit te breiden is onacceptabel voor acht samenwerkende natuurbeschermingsorganisaties. Het plan doorkruist het streven naar duurzame visserij waaraan de natuurbeschermers samen met de visserijsector werken. Uitbreiding van de vergunningen voor deze vormen van schelpdiervisserij betekent nieuwe en zeer ernstige bedreigingen voor de natuur.

Grote schade
Het Ministerie probeert met de herverdeling van visvergunningen nieuwe mogelijkheden te vinden voor de bedrijven die van de rechter de mechanische kokkelvisserij moesten staken. Deze verboden vorm van visserij heeft de ecologie van de Delta en de Waddenzee grote schade toegebracht en populaties schelpdieretende vogels gedecimeerd.

Verwoestend effect

De visserij op Ensis heeft een even verwoestend effect op de natuur als de verboden mechanische kokkelvisserij: de bodem wordt omgewoeld, in dit geval zelfs tot enkele decimeters diep. Dat het Ministerie visserij met dergelijke effecten nu weer wil toestaan is onacceptabel voor de Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea,

Stichting Het Groninger landschap, Faunabescherming en Stichting WAD. De eidereend, die het als gevolg van voedselgebrek in de Waddenzee de afgelopen jaren toch al zwaar te voorduren heeft, is afhankelijk van ensis en kokkels als voedsel. Ook zwarte zee-eenden in de Noordzee zijn sterk afhankelijk van ensis als voedselbron.

In strijd met Natuurbeschermingswet Zowel de vangst van Ensis als de huidige handkokkelvangst vindt momenteel op bescheiden schaal plaats. Vanwege deze kleine schaal hebben de natuurbeschermingsorganisaties voorlopig geen bezwaar tegen deze vormen van visserij. Zodra door de herverdeling de schaal van visserijvormen toeneemt vervalt deze afspraak. Vanwege de negatieve effecten zijn zij in strijd met de Natuurbeschermingswet.

Onacceptabel

In overleg met de visserijsector werken de natuurbeschermingsorganisaties aan het komen tot duurzame visserij die zich houdt aan de grenzen van wat de natuur aankan. Het voornemen van het Ministerie doorkruist dit streven door eenzijdig gehoor te geven aan economische belangen. In een brief aan Minister Veerman hebben de acht organisaties laten weten de voorgenomen uitbreiding van vergunningen onacceptabel te achten.