Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Een rechte rug: 9 vragen over operaties aan de wervelkolom bij jonge kinderen

Een scoliose, oftewel een kromme rug, is een veel voorkomend verschijnsel bij kinderen met een spierziekte. Bij kinderen met bepaalde spierziekten kan een scoliose door toename van spierkrachtverlies soms al op jonge leeftijd ontstaan. Daardoor is soms een operatieve correctie nodig als een kind nog volop in de groei is. In Nederland wordt dan meestal gekozen voor een techniek waarbij de rug nog kan doorgroeien, zonder dat hiervoor extra operaties nodig zijn.


1. Wat is een scoliose operatie?

Bij een scoliose-operatie wordt de rug met behulp van metalen staven recht gezet, en door er bot bij te leggen ontstaat een spondylodese, een stijve rug. Zo kan de rug niet verder krom groeien. Meer informatie over de scoliose-operatie vindt u in het artikel 'Een imperiaal op mijn rug', Contact 1999 no 3 (te downloaden via www.vsn.nl; onderdeel 'Mijn VSN'; artikelen, uitgebreid zoeken).


2. Wat is een spondylodese?

Spondylodese is het laten vergroeien van de rug tot de wervels aan elkaar gegroeid zijn. Er ontstaat zo een stuk stevig bot. Deze techniek wordt gebruikt bij alle rugoperaties om de afwijkende wervels aan elkaar te laten groeien. Bij scoliose-operaties wordt spondylodese toegepast op meerdere wervels, om de verkromming van de wervelkolom te stoppen.


3. Wat is een normale groei van de rug?

De mens groeit het snelst als embryo in de baarmoeder en in het eerste levensjaar. Tussen de leeftijd van vier en tien jaar neemt de lengte stabiel toe; de romp groeit in deze periode ongeveer 10 cm. Tijdens de puberteit groeit de romp nog 20 cm. Deze toename wordt gemeten van de billen tot en met het hoofd, we noemen dat de zithoogte. De 24 wervels van de rug groeien in die periode ongeveer 23 cm. Per wervel is dat ongeveer 0,07 cm per jaar.


4. Wat gebeurt er met de groei van de rug na een spondylodese?

Doordat de wervels bij een spondylodese aan elkaar groeien, stopt hun groei. Bij scoliose-operaties wordt de rug zo recht mogelijk gemaakt, wat weer lengtewinst voor de rug geeft. Vuistregel: bij een operatie op de leeftijd vanaf twaalf jaar (voor meisjes) en dertien jaar (voor jongens) betekent dit, dat de restgroei die nu stopt gelijk is aan de lengtewinst door het recht zetten van de rug. Voor jongere kinderen betekent het, dat de rug uiteindelijk minder lang wordt, dan bij de natuurlijke groei het geval zou zijn. Bij een operatie op een leeftijd tussen tien en twaalf tot dertien jaar scheelt het uiteindelijk maar heel weinig en heeft het geen consequenties. Bij een spondylodese onder de leeftijd van tien jaar wordt de groeistop van de rug soms wel een probleem.


5. Zijn er systemen waarbij de groei doorgaat?

Ja, door de wervelkolom recht te zetten met staven waar de wervels langs kunnen groeien (een soort "tramrails") maar geen spondylodese uit te voeren, kan de rug nog blijven groeien.

Bij jonge kinderen die nog niet in de puberteit zijn, kan dit een oplossing zijn voor de verminderde groei door een spondylodese.


6. Welke groeisystemen zijn er?

Er zijn twee technieken beschikbaar. De eerste techniek betreft een soort uitschuifstaaf, die in de rug gezet wordt. Door deze staaf om de zes maanden met een operatie uit te schuiven (te verlengen) en daarmee de wervelkolom "op te krikken", kan de staaf meegroeien met de rug en toch de rug recht houden. Dit betekent wel dat er ieder half jaar een kleine operatie - onder volledige narcose - nodig is om de staaf verder uit te schuiven. Bovendien is de staaf alleen aan de boven- en onderkant van de wervelkolom vastgezet, waardoor deze relatief makkelijk kan losbreken. Dan zijn er weer nieuwe operaties nodig. Bij gebruik van deze techniek zijn er dus meerdere operaties nodig (minimaal iedere zes maanden) en treden er relatief vaak complicaties op (zoals slechte wondgenezing, ontsteking of loslaten van staven).

De tweede techniek betreft het gebruik van een zogenaamd glijsysteem. Hierbij glijden de wervels - als ze groeien - langs de staaf, of langs de uit twee stukken bestaande staaf die langzaam langer wordt (als een telescoop). Bij deze methode zijn geen extra operaties nodig. Daarom wordt in Nederland meestal voor deze techniek gekozen.


7. Hoe lang kan de rug doorgroeien na operatie met een groeisysteem ?

Hier zijn nog weinig gegevens over. Een enkele studie laat resultaten zien waarbij de romp gemiddeld 8 tot 12 cm is gegroeid over een periode van maximaal zes jaar. Door de gebruikte techniek gaat de verstijving van de rug weliswaar langzamer dan bij een spondylodese, maar uiteindelijk stopt ook hierbij de groei.


8. Hoe is het met de groei van kinderen met een spierziekte?

Chronisch zieke kinderen, zoals kinderen met een spierziekte of kinderen die met een open rug geboren zijn, groeien beduidend minder goed dan gezonde kinderen. Ook de rug groeit minder goed dan normaal en de uiteindelijke romplengte is meestal veel korter. Het verschil kan oplopen tot meer dan 10 cm. Ook kinderen met aangeboren wervelafwijkingen groeien minder goed. Hoe meer wervels er vervormd zijn, des te minder de groei. Bij al deze kinderen is er dus veel minder effect te verwachten van een groeisysteem.


9. Hoe kan ik bepalen wat het beste is voor mijn kind?

De keuze voor een scolioseoperatie met of zonder groeimogelijkheden is een individuele keuze, die bepaald wordt door persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Om een dergelijke keuze goed te kunnen maken, is overleg met een orthopedisch chirurg aan te raden. Het is aan te bevelen om hiervoor een verwijzing te vragen aan de revalidatiearts bij wie uw kind onder behandeling is. De revalidatiearts zal ook nauw betrokken zijn bij zowel de voorbereidingen als de nazorg rondom de operatie.

Door:

Dr. H. Pruijs Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht Dr. M. de Kleuver, Sint Maartenskliniek, Nijmegen Dr. B.J. van Royen, VU Medisch centrum, Amsterdam 29 maart 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400