Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 maart 2006

Huisvestingsplan: Voor iedere wijk de juiste scholen

De gemeente gaat voor alle basisscholen in Alkmaar een Integraal Huisvestingsplan opstellen. Dit plan geeft aan welke veranderingen de komende vijf jaar noodzakelijk en gewenst zijn in het basisonderwijs. Een goede spreiding van scholen over de stad is één van de belangrijkste uitgangspunten.

Basisscholen moet evenwichtig over de stad verspreid zijn, vindt de gemeente. Uitgaande van de bestaande wijkindeling zou in elke wijk zowel een openbare als een rooms-katholieke basisschool moeten zijn. Daarnaast wil de gemeente via het Huisvestingsplan kijken naar de gewenste omvang van de school en de 'bevolking van de school' - de leerlingen moeten een goede afspiegeling zijn van de wijk. Ook de functie van een school in een wijk speelt een rol: Een school zou het hart van de wijk moeten vormen, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Minder nul- tot elfjarigen

Een aantal ontwikkelingen maken het opstellen van een Huisvestingsplan noodzakelijk. Zo zal de komende jaren het aantal kinderen van nul tot elf jaar in Alkmaar-Noord dalen. Daardoor kan voor de scholen in dit deel van de stad het aantal leerlingen teruglopen. Bij bouwlocaties als Vroonermeer-Noord, De Nollen of de Schelhoek zal er juist meer behoefte ontstaan aan scholen. Maar ook de komst van een Islamitische basisschool, de versterking van de relatie tussen scholen en peuterspeelzalen, de rol die het basisonderwijs gaat vervullen bij voor- en naschoolse opvang en de mogelijkheid naschoolse opvang te combineren met sport zijn ontwikkelingen die het opstellen van een Integraal Huisvestingsplan noodzakelijk maken. De schoolbesturen onderkennen de op handen zijnde ontwikkelingen en pleiten voor een gezamenlijke aanpak van gemeente en schoolbesturen.

De juiste keuzes

Het Integraal Huisvestingsplan moet er uiteindelijk voor zorgen dat iedere wijk over de juiste scholen kan beschikken. Op basis van het huisvestingsplan kan de gemeente keuzes maken over de spreiding. Noodlokalen die niet meer nodig zijn, zal de gemeente afstoten. Noodlokalen waar volgens het plan in de toekomst juist wel een beroep op zal worden gedaan, zal de gemeente vervangen door permanente bouw. Het Huisvestingsplan gaat minder over uitbreidingen of renovaties; op dat vlak is de afgelopen jaren al veel gebeurd in het kader van het jaarlijkse huisvestingsprogramma van de gemeente.

Startnotitie

Het college van B&W van Alkmaar heeft gisteren ingestemd met de startnotitie die de belangrijkste uitgangspunten en randvoorwaarden voor het Integraal Huisvestingsplan beschrijft. De notitie zal nu worden voorgelegd aan de schoolbesturen, waarna vervolgens de commissie samenlevingszaken gevraagd wordt de notitie vast te stellen. De volgende stap is het daadwerkelijk opstellen van het Integraal Huisvestingsplan. Daarvoor worden de bestaande situatie (gebouwen, bezetting, oppervlakte, staat van onderhoud) en de gewenste situatie voor de komende 5 tot 10 jaar (verwachte aantal leerlingen, gewenste aantal scholen per wijk) geïnventariseerd. Voor het Huisvestingsplan wordt een inspraakronde georganiseerd. Laatste stap is de vaststelling van het plan door de gemeenteraad, naar verwachting gebeurt dat in mei 2007.