Provincie Limburg

Impuls voor starters op de koopwoningenmarkt Voorstel voor instellen Starterslening

De Provincie Limburg wil in nauwe samenwerking met gemeenten en woningcorporaties de komende drie jaren een gezamenlijke impuls geven om de positie van starters op de Limburgse woningmarkt te verbeteren en de stagnatie in de woningmarkt te doorbreken. Met het impulsplan Starters: een eigen thuis! zetten de samenwerkende partijen zich in om 1000 starters een zogenoemde starterslening van maximaal 30.000,- te verstrekken waarmee de aankoop van een woning mogelijk wordt gemaakt. Het door gedeputeerde Ger Driessen in januari gelanceerde plan is nu uitgewerkt in een voorstel voor Provinciale Staten. Het initiatief blijkt brede steun te krijgen uit de markt.

Het impulsplan is een tweede actie van de Provincie Limburg voor starters op de woningmarkt. Twee jaar geleden introduceerde Driessen al het 1000-woningenplan, een aanpak om de bouw van betaalbare woningen voor starters op de Limburgse woningmarkt te realiseren en zo de stagnerende woningbouw weer vlot te trekken. Die aanpak heeft inmiddels geresulteerd in ruim 1000 nieuwgebouwde woningen en een stroomversnelling voor nogmaals bijna 1000.

Vervolg
Provinciale Staten hebben afgelopen oktober het college van GS verzocht een voorstel uit te werken om de positie van starters op de Limburgse woningmarkt te verbeteren en daarbij nadrukkelijk het stimuleren van de starterslening bij gemeenten bij te betrekken. Het impulsplan vormt de reactie van GS hierop.
Om een beeld te krijgen van de inhoud, haalbaarheid, uitwerking en consequenties van de starterslening voor de Provincie Limburg hebben GS een verkenning uitgevoerd naar aspecten als draagvlak, nut en noodzaak en uitvoering van de starterslening. GS willen de starterslening alleen aanbieden met gemeenten en woningcorporaties gezamenlijk, waardoor een multiplier van 3 kan worden gerealiseerd.

Steun
Het merendeel van de Limburgse woningcorporaties juicht het provinciaal initiatief van de starterslening toe en wil dit samen met gemeenten en Provincie verder uitwerken. Met een goede en gerichte inzet van de starterslening op lokaal niveau zien de woningcorporaties de starterslening als een waardevol instrument voor de Limburgse woningmarkt en voor starters. Ook van de gemeentelijke zijde is het initiatief positief ontvangen. Bijna de helft van alle Limburgse gemeenten (25 gemeenten waar 75% van de Limburgse bevolking woont) heeft inmiddels op dit initiatief gereageerd en aangegeven te willen samenwerken met de Provincie om dit op lokaal niveau verder concreet vorm en inhoud te geven. Dat sluit aan bij de visie van GS: ook zij willen dat gemeenten en woningcorporaties op lokaal niveau zelf kunnen bepalen op welke manier zij de starterslening inzetten. Verder ligt er al een toezegging uit de bankwereld om een bijdrage te leveren in dit plan door starters een aantrekkelijk arrangement voor de eerste hypotheek te bieden.

Achtergrond
Als gevolg van het gestegen prijspeil van zowel bestaande als nieuwe woningen, de economische terugval en de vaak hoge bijkomende kosten, is de bereikbaarheid en toegankelijkheid van een koopwoning voor starters, waaronder jongeren en mensen met een lager inkomen, de afgelopen jaren verslechterd. Met de starterslening wil de Provincie koopwoningen in Limburg tot een prijsgrens van maximaal 170.000,- voor starters financieel bereikbaar maken. Het kan hierbij gaan om zowel bestaande koopwoningen, huurwoningen die door de woningcorporatie te koop worden aangeboden als nieuwbouwwoningen. De starterslening overbrugt daarbij het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag (hypotheek) dat de starter op basis van zijn/haar huidig inkomen maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

29-3-2006 13:42